За час повномасштабної війни росіяни знищили або пошкодили в Україні близько тисячі бібліотек – Кремінь

Дата: 30 Вересня 2024
A+ A- Підписатися
З кінця лютого 2022 року російські окупанти знищили або пошкодили в Україні близько тисячі бібліотек та понад 200 мільйонів книжок.
 
Про це заявив уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.
 
Наслідки атаки на обласну наукову бібліотеку імені Гончара в Херсоні в листопаді 2023 року. Джерело: телеграм-канал Олександра Прокудіна

У Всеукраїнський день бібліотек він закликав долучитися до відновлення знищених бібліотечних фондів і підтримати ініційований ним проєкт “Вільні читають українською!”. Завдяки проєкту триває оновлення бібліотек, книжкових полиць, зокрема в укриттях, у Миколаївській, Херсонській, Запорізькій, Донецькій, Луганській, Харківській і Сумській областях.

“За час повномасштабного вторгнення російськими злочинцями знищено або пошкоджено майже тисячу бібліотек, а з ними – понад 200 мільйонів українських книжок. Наша мета – максимально поновити бібліотечні фонди та утвердити це як пріоритет держави”, наголосив мовний омбудсман.

Він додав, що спустошені росіянами заклади культури й освіти потребують художньої, навчальної та історичної літератури.

Нагадаємо, станом на кінець квітня поточного року через дії російських окупантів в Україні постраждали 1 987 обʼєктів культури. З них 324 (16,3% загальної кількості) повністю знищено. 

Найчастіше війська РФ атакували заклади Донецької (83%), Харківської (55,4%), Сумської (54,9%), Чернігівської (47,4%) та Миколаївської (44,2%) областей.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter