За час повномасштабної війни окупанти пошкодили 1633 українські медзаклади й зруйнували 222 – МОЗ

Дата: 30 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

Станом на кінець вересня 2024 року з початку повномасштабної війни російські військові пошкодили 1663 медичних заклади в Україні, а ще 222 – знищили повністю.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоровʼя.

Фото: Anadolu Agency

Так, найбільших втрат зазнали лікарні та інші медичні установи в таких областях, як Харківська, Донецька, Миколаївська, Київська, Чернігівська, Дніпропетровська, Херсонська та Запорізька.

Утім, наразі неможливо отримати повну інформацію щодо масштабу руйнувань медичних установ, які розташовані на тимчасово окупованих територіях.

Крім того, російські війська пошкодили 221 машину швидкої допомоги, знищили 261 автівку та захопили 125.

Разом з тим у МОЗ повідомили, що вже вдалося повністю відновити 532 медичні заклади, а ще 353 – частково відремонтувати.

Найбільша кількість медичних установ була відновлена в Миколаївській, Дніпропетровській, Київській, Харківській та Чернігівській областях. Йдеться про медичні заклади, які були звільнені від окупації, а також ті, які зазнали невеликих ушкоджень: вибиття вікон, знищення покрівлі, пошкодження фасаду тощо. Роботи з відновлення триватимуть і надалі. 

Нагадаємо, що за час, поки триває повномасштабне вторгнення РФ в Україну, у ВООЗ зафіксували 1940 атак російських військових на медичну систему, а з грудня 2023-го такі атаки стали майже щоденними. 

Згідно з даними організації, працівники служби першої допомоги та медичний транспорт в Україні мають утричі більше шансів постраждати від нападів у порівнянні з іншим медичним персоналом. Торік задокументувала 24 смерті серед медичних працівників і пацієнтів, а за неповний поточний рік унаслідок російських ударів загинули щонайменше 34 людини.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter