За час повномасштабного вторгнення росіяни вчинили пів тисячі злочинів проти журналістів та медіа

Дата: 25 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

За пів року повномасштабного вторгнення Росія скоїла 435 злочинів проти журналістів та медіа в Україні. 

Про це повідомили в Інституті масової інформації. 

За останній місяць під російські обстріли на Донбасі потрапили журналісти проєктів Donbas Frontliner та Ukrainian Witness, які вважають, що обстріл вівся по них прицільно. Загалом ІМІ зафіксував 25 випадків російських обстрілів журналістів.

Українські медіа продовжують отримувати погрози від росіян на електронні адреси, хоча кількість погроз зменшилася. Також на окупованих територіях загарбники продовжують відбирати бренди медіа. До прикладу, у тимчасово захопленій російськими окупантами Волновасі росіяни вкрали бренд української газети “Наше слово” та видають для поширення своєї пропаганди.

З початку широкомасштабного вторгнення щонайменше 215 телерадіомовників, онлайн- та друкованих медіа (загальнонаціональних, регіональних та місцевих) припинили повністю або частково свою діяльність через бойові дії та окупацію. Це переважно регіональні медіа із Запорізької, Херсонської, Хмельницької, Харківської, Київської, Донецької, Миколаївської, Сумської, Луганської, Чернігівської областей.

За пів року російські військові вбили загалом 37 журналістів в Україні. З них вісім журналістів убиті під час виконання професійних обов’язків: троє українських та п’ять іноземних, дві жінки та п’ять чоловіків. Ще 14 журналістів отримали поранення. 

Досі зниклими вважають четверо журналістів – троє маріупольських та журналіст УНІАНу Дмитро Хилюк, який зник на Київщині під час російської окупації. 

 Фотографія обкладинки: Shutterstock 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter