За час повномасштабного вторгнення Росія скоїла понад 450 злочинів проти журналістів і медіа в Україні

Дата: 25 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

За вісім місяців, з початку повномасштабного вторгнення, Росія скоїла 457 злочинів проти журналістів і медіа в Україні.

Такі дані наводить Інститут масової інформації (ІМІ).

Джерело: imi.org.ua

Станом на 24 жовтня російські військові вбили 42 журналістів. З них вісім – під час виконання професійних обов’язків, троє українських та п’ять іноземних. 34 загинули як учасники бойових дій або внаслідок російських обстрілів, не під час виконання ними журналістських обов’язків. 

Протягом вересня – жовтня загинули четверо медійників, які захищали країну в лавах Збройних сил України:

Дмитро Шиповський, оператор, військовослужбовець, загинув 21 вересня, потрапивши під мінометний обстріл в районі села Дружба Донецької області;

Юрій Лелявський, журналіст, начальник служби зв’язків із громадськістю 80 окремої десантно-штурмової бригади ДШВ ЗС України, загинув на півдні країни в бою з російськими окупантами;

Сергій Силкін, колишній звукорежисер Суспільного, військовослужбовець з Івано-Франківська, загинув 17 жовтня в бою неподалік Бахмута на Донеччині;

Василь Яворський, режисер телеканалів “Перший Західний” та “Еспресо”, співавтор проєкту “Історія Героя”, боєць 103 бригади тероборони ЗСУ, загинув на Донеччині.

Під час роботи в Бахмуті 27 вересня під обстріл росіян потрапила знімальна група 5 каналу. Журналісти залишилися неушкодженими.

У Комишувасі на Луганщині російські війська знищили 150-метрову телевежу, що забезпечувала потреби понад 200 тисяч жителів Луганської та Донецької областей. Телевежа поширювала український контент, зокрема, на Попасну, Лисичанськ та Сіверськодонецьк.

У тимчасово окупованому Старобільську терористи “ЛНР” викрали Юлію Рибалку, яка раніше обіймала посаду прессекретарки ТОВ “Луганське енергетичне об’єднання”, нібито через “передання відомостей для наведення ракетних обстрілів ЗСУ”. Їй погрожують ув’язненням строком 20 років.

З початку широкомасштабного російського вторгнення щонайменше 215 телерадіомовників, онлайн- та друкованих медіа припинили повністю або частково свою діяльність через бойові дії та окупацію. Переважно це регіональні медіа із Запорізької, Херсонської, Хмельницької, Харківської, Київської, Донецької, Миколаївської, Сумської, Луганської, Чернігівської областей.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter