За час пандемії зросла довіра до новин – дослідження Reuters Institute

Дата: 23 Червня 2021
A+ A- Підписатися

За час пандемії коронавірусу у світі зросла довіра до новин. Так, 44% опитаних заявили, що довіряють більшості новин, що на 6% більше, ніж у період до початку пандемії.

Такими є дані репрезентативного дослідження, проведеного у січні-лютому 2021 року на замовлення Інституту вивчення журналістики Reuters у 46 країнах.

За допомогою інтернет-інструментів всього були опитані 92 тисячі споживачів онлайн-новин на шести континентах.

Фінляндія залишається країною з найвищим рівнем загальної довіри до новин (65%), тоді як США зараз мають найнижчий рівень (29%).

У низці країн, особливо в країнах з сильними і незалежними державними ЗМІ, спостерігається зростання споживання інформації з новинних брендів, що користуються довірою. Однак така картина менш очевидна за межами Західної Європи.

Телевізійні новини продовжували демонструвати високі показники споживання в деяких країнах. В друкованих медіа спостерігався різкий спад, оскільки карантинні обмеження вплинули на фізичне поширення друкованих ЗМІ.

Соціальні мережі, як і раніше, широко використовуються для отримання новин, особливо серед молодих користувачів і людей з нижчим рівнем освіти.

Згідно з даними опитування основним каналом поширення неправдивої інформації по всьому світу був Facebook. Але автори дослідження вказують, що додатки для обміну повідомленнями, такі як WhatsApp та Telegram, є серйозною проблемою в країнах глобального півдня, зокрема в Бразилії та Індонезії.

Ті, хто користується соцмережами, частіше говорили, що піддавалися дезінформації про коронавірус, аніж ті, хто не використовує соцмережі.

Загалом 73% людей тепер отримують доступ до новин через смартфон.

Також дослідники зафіксували значне збільшення оплати за новини в інтернеті в невеликій кількості багатших країн Заходу, але загальний відсоток людей, які платять за новини в інтернеті, залишається низьким.

У більшості країн велика частка цифрових підписок йде лише на кілька великих національних брендів. Але в США та Норвегії близько половини тих, хто платить за новини, мають також додаткові підписки на місцеві чи регіональні газети.

Нагадаємо, Інститут вивчення журналістики Reuters – це дослідницький центр Оксфордського університету, який відстежує тенденції в ЗМІ. Reuters Institute фінансує Фонд Thomson Reuters, благодійний підрозділ Thomson Reuters.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter