За 2023 рік в експлуатацію повернули понад 200 тисяч гектарів розмінованих сільгоспземель

Дата: 19 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

З початку 2023 року піротехнічні підрозділи держорганів і неурядових операторів обстежили та повернули українським аграріям у використання понад 200 тисяч гектарів земель сільгосппризначення.

Про це повідомляє Міністерство економіки України.

Фото: Генштаб ЗСУ

“Наші піротехніки – підрозділи Державної служби України з надзвичайних ситуацій, Державної спеціальної служби транспорту, неурядові оператори протимінної діяльності демонструють дуже гарні результати. Навіть зараз, взимку, коли погода, м’яко кажучи, не сприяє роботі в полях, щотижня обстежується від 3 до 5 тисяч гектарів сільгоспземель”, – зазначила перша віцепремʼєр-міністерка – міністерка економіки Юлія Свириденко.

Уряд та міжнародні партнери працюють над посиленням спроможностей операторів та стратегічним плануванням роботи всіх дотичних сторін у сфері протимінної діяльності на найближчі 10 років. 

Свириденко наголосила, що кінцева мета – повернути в безпечне використання до 80% територій країни, які нині вважаються потенційно забрудненими.

За даними обласних військових адміністрацій, станом на 15 грудня з початку року вдалося обстежити 268,6 тисячі гектарів земель сільгосппризначення з близько 470 тисяч гектарів, запланованих до першочергового обстеження та розмінування.

З них близько 205 тисяч гектарів повернули в експлуатацію. За минулий тиждень обстежили понад 5 тисяч гектарів. Найбільше (3,8 тисячі гектарів) – у Херсонській області.

Нагадаємо, що харківські інженери-розробники в співпраці з науковцями та піротехніками створили першу в Україні вітчизняну машину для підготовки ґрунту до розмінування.

Крім того, у процесі розміновування території України використовуватимуть штучний інтелект.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter