За 2022 рік до Омбудсмана надійшло 45 звернень щодо порушення прав громадян України за кордоном

Дата: 06 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

За 2022 рік до Уповноваженого з прав людини надійшло 45 звернень щодо порушення прав громадян України за кордоном. Найбільш поширеними питаннями стали документування – 14 та перетин кордону – 4.

Про це йдеться у річній доповіді про стан додержання та захисту прав і свобод людини і громадянина в Україні Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Фото: Depositphotos

Як зазначається у доповіді, численні питання виникають у зв’язку з оформленням посвідчення особи на повернення в Україну, зокрема, у разі втрати заявниками паспорта громадянина України для виїзду за кордон.

Окремо стоїть питання про оформлення посвідчення особи на повернення в Україну на ім’я дитини. Так, до Омбудсмана звернувся неповнолітній хлопець, на імʼя Амін, який через повномасштабну війну виїхав разом з матірʼю до Азербайджанської Республіки. Він зазначив, що хоче вступити на навчання до українського закладу вищої освіти, але не може повернутися в Україну, бо не має закордонного паспорта, а в українській консульській установі в Азербайджані немає відповідних бланків документів на повернення в Україну. 

Тоді Омбудсман скерував запит до Департаменту консульської служби МЗС, після чого працівники консульської установи оперативно оформили та видали хлопцеві документ на повернення в Україну. 

Також відомо, що значна кількість громадян України зіткнулася з неможливістю оформлення нового паспорта громадянина України, перебуваючи за кордоном і не маючи можливості покинути країну перебування у зв’язку з ризиком втратити тимчасовий захист у державі, що їх приймає.

Окремо це стосується дітей, які досягли 14-річного віку і перебувають за кордоном від початку війни. Без чинного паспорта громадянина України ці діти не мають можливості оформити паспорт для виїзду за кордон, і, як наслідок, не отримують захисту і соціальних гарантій.

“Неготовність окремих держав до прийому великої кількості наших громадян призвела до неналежної за тривалістю процедури оформлення статусу тимчасового захисту й отримання допомоги у цих державах”, – підсумували у доповіді. 

Раніше ZMINA писала, що число біженців з України, зареєстрованих у програмі тимчасового захисту або в аналогічних національних схемах захисту в Європі, станом на кінець березня 2023 року досягло рекордних 5 мільйонів 8,5 тисячі осіб.

Ситуація з кількістю українських біженців у країнах залишається колишньою. Найбільше українців прихистила Польща – 1,5 мільйона. На другому місці Німеччина – 922 тисячі. У Чехії притулок знайшли 502 тисячі українців.

Нагадаємо, що нині оформити паспортні документи чи обміняти водійське посвідчення українці можуть у центрах обслуговування у Німеччині (Берлін), Туреччині (Стамбул), Чехії (Прага), Словаччині (Братислава) та Польщі (Варшава, Краків, Гданськ, Вроцлав).

Крім того, українці можуть користуватися за кордоном своїми електронними документами та іншими персональними даними, які зберігає та надає застосунок “Дія”, для отримання публічних послуг за межами України. Ця інформація передаватиметься з Єдиного державного вебпорталу електронних послуг.

Водночас Кабінет Міністрів України дозволив пересилати паспорти й посвідчення на повернення до України в міжнародних поштових відправленнях.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter