Документи, що посвідчують особу, під час війни можна відправляти за кордон

Дата: 18 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Кабінет Міністрів України дозволив пересилати паспорти й посвідчення на повернення до України в міжнародних поштових відправленнях.

Про це повідомили в уряді. 

Фото: germany.mfa.gov.ua

Урядовці сподіваються, що новація допоможе українцям виїжджати з тимчасово окупованих територій і Росії.

Розробляли нововведення за результатами роботи спеціального штабу і Координаційний штаб з питань забезпечення виїзду українців з ТОТ через територію третіх країн в Україну, який очолює Ірина Верещук. Рішення ухвалили ще вчора, однак його довелося переглядати “у зв’язку з уточненням законодавчої термінології”.

Пересилати документи можна буде в період дії воєнного стану або на період, що закінчується в останнє число місяця, в якому завершується дія карантину, встановленого на території України урядом. 

З минулого року спеціальне посвідчення особи на повернення до України можуть виготовити в Україні й передати тому, хто його потребує. Звернутися щодо безоплатної підготовки документа можуть:

  • один з батьків або інший законний представник особи віком до 18 років;
  • подружжя;
  • повнолітні діти;
  • рідні брати / сестри;

Посвідчення можуть оформити й на підставі офіційного звернення Мінреінтеграції. Перше таке виготовили в грудні минулого року. 


Центр прав людини ZMINA разом з українськими та міжнародними партнерами документує випадки примусових депортацій на територію Російської Федерації та Білорусі, скоєних під час російської збройної агресії проти України.

Якщо ви стали потерпілим або свідком примусової депортації на територію Російської Федерації або Білорусі, залиште інформацію про себе в онлайн-формі або ж напишіть на електронну адресу iy@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами.

За згодою заявника отримана інформація буде використана для звернень до національних та міжнародних слідчих органів, зокрема до Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідувань подій в Україні, Міжнародного кримінального суду тощо для розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter