За 10 років окупації Криму в ООН зафіксували 104 випадки викрадень проукраїнських людей на півострові

Дата: 05 Березня 2024
A+ A- Підписатися

Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні задокументувала 104 випадки викрадень і 55 випадків катувань проукраїнських активістів росіянами в тимчасово окупованому Криму починаючи з початку військової операції РФ із захоплення Кримського півострова 2014 року.

Про це йдеться у звіті Моніторингової місії ООН з прав людини. 

Джерело: Assessoria

Місія наголосила, що РФ незаконно нав’язала своє “громадянство”, “закони” та “інституції” населенню Криму в усіх сферах життя, придушуючи опозицію та інакодумство. Зокрема, від репресій особливо постраждали лідери кримських татар, які виступають проти окупації Криму.

Повідомляється, що багато кримських татар мусили виїхати з півострова, а на їхнє місце окупанти переселили росіян. В ООН це назвали “очевидною спробою змінити демографічну структуру півострова”. Раніше в Регіональному центрі прав людини детальніше розповіли, як Росія колонізує Кримський півострів.

“Протягом останнього десятиліття ми задокументували зусилля Російської Федерації, спрямовані на нав’язування Криму російської мови, культури та інституційних рамок, а також дії, спрямовані на знищення багатої культурної, мовної та релігійної спадщини півострова”, – каже голова місії ООН Даніель Белл.

Унаслідок репресивної політики РФ усього 0,1% студентів у Криму навчаються українською мовою. Також загарбники закрили майже 80% зареєстрованих раніше українських медіа.

Крім того, окупаційна влада на півострові придушила свободу совісті, вираження культури та ідентичності меншин, а також серйозно обмежила свободу віросповідання. За час тимчасової окупації кількість зареєстрованих у Криму релігійних організацій знизилась удвічі, додають в ООН.

Як відомо, 5 березня 2024 року прокурор Автономної Республіки Крим заявив, що Україна передала до Міжнародного кримінального суду подання з доказами скоєння Росією злочинів проти людяності через переслідування релігійних груп у тимчасово окупованому Криму.

Також рано-вранці 5 березня 2024 року російські силовики в тимчасово окупованих Бахчисараї та в Джанкойському районі провели масові обшуки в будинках кримських татар. Після обшуків вони затримали десятьох кримських татар та інкримінують їм участь у “Хізб ут-Тахрір”, яка діє легально на всій території України, зокрема в Автономній Республіці Крим. Росія незаконно забороняє діяльність  релігійної організації на півострові. Рідні затриманих зазначають, що ФСБ підкинула їм заборонену релігійну літературу під час обшуків. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter