З вересня стане простіше оформити для дитини індивідуальну форму навчання

Дата: 22 Серпня 2019
A+ A- Підписатися

Уже з вересня батьки школярів зможуть скористатися всіма видами індивідуальної форми навчання – сімейною (домашньою) освітою, екстернатом або педагогічним патронажем.

Відповідні зміни до регулятивних документів набрали чинності 20 серпня 2019 року, повідомляє пресслужба МОН України.

“Зараз набуває чинності нова редакція Положення про індивідуальну форму здобуття загальної середньої освіти. Відтепер батьки матимуть можливість обирати спосіб та форму навчання дитини, орієнтуючись на її потреби та хист. Вони також зможуть брати участь у формуванні навчального плану або програми розвитку, якщо йдеться про дитину з особливими освітніми потребами”, – зазначила міністр освіти і науки Лілія Гриневич.

У МОН нагадують, що раніше дитина могла навчатися на індивідуальній формі виключно за наявності поважних причин. Дозвіл на таке навчання обов’язково мало надати місцеве управління освіти. Відтепер зарахування (переведення) учня на будь-яку з індивідуальних форм не потребує додаткового погодження.

Для переведення дитини на домашню освіту батьки, які готові самостійно організовувати освітній процес, мають написати заяву щодо навчання дитини за сімейною формою. Водночас учень має бути зарахованим до певного закладу, який відслідковуватиме його прогрес у навчанні.

У МОН зауважують, що важливо, щоб знання дитини відповідали рівню Держстандарту. Для цього такі учні проходитимуть оцінювання чотири рази на рік, зокрема складатимуть підсумковий контроль.

У разі поганих результатів педагогічна рада може рекомендувати батькам перевести дитину на інституційну форму (для учнів 1–4-х класів) або своїм рішенням перевести учня на інституційну форму (для учнів 5–11-х (12-х) класів).

Для зарахування на екстернат учень має подати заяву та документ, що підтверджує підставу для переведення. Серед поважних причин – неможливість відвідувати заняття в школі чи скласти річне оцінювання. Така форма навчання, зокрема, орієнтована на учнів, які опанували або можуть опанувати один чи декілька предметів, класів чи навіть рівнів освіти швидше за своїх однолітків.

Батьки та учні, що проживають на неконтрольованій території або на території лінії зіткнення, можуть подати документи для зарахування на екстернат в електронному вигляді. Зарахування учня, який не має документів про попередню освіту, проходитиме після оцінювання в закладі, де він планує навчатись.

Педагогічний патронаж передбачений для учнів, які за станом здоров’я не можуть відвідувати школу щодня, перебувають на стаціонарному лікуванні в закладах охорони здоров’я. Також така форма навчання пристосована до потреб учнів, що здобувають початкову та базову освіту в школах сільської місцевості, в яких через малокомплектність (менш як п’ять учнів на клас) не може бути організовано навчання в закладі. Педагогічний патронаж передбачає індивідуальний супровід учителя для конкретного учня.

Форми здобуття освіти, які можна отримати в конкретній школі, мають оприлюднюватися на її сайті або на сайті засновника, наголосили в МОН.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter