З початку року в Україні померло 144 ув’язнених – генпрокурор

Дата: 31 Березня 2017
A+ A- Підписатися

Станом на 30 березня 2017 року в пенітенціарних закладах померло 144 ув’язнених та засуджених проти 112 за аналогічний період минулого року.

Про це заявив генеральний прокурор Юрій Луценко 31 березня на нараді щодо забезпечення незалежності та демілітаризації медичних служб Державної кримінально-виконавчої служби, повідомляє прес-секретар Луценка Лариса Сарган у Фейсбук.

“І це при тому, що унаслідок гуманізації кримінального законодавства, виконання закону “Савченко” кількість в’язнів в установах постійно зменшується (за 2016 рік – з 81,4 до 60,6 тис.)”, – додав Луценко.

Також, за словами генпрокурора, кількість людей з інвалідністю в пенітенціарних установах сягає 1200 осіб, які потребують особливого медичного нагляду.

“Лише третину складає укомплектування штату відділів медичного забезпечення у 6 міжрегіональних управліннях Міністерства юстиції, які мають щоденно контролювати та своєчасно реагувати на системні порушення в медичній сфері у підпорядкованих установах”, – наголошує Луценко.

Водночас державне фінансування потреб медичного забезпечення поточного року, як і останні декілька років не перевищує 22–23 %.

“Катастрофічно не вистачає лікарів та середнього медичного персоналу, укомплектовування посад яких у багатьох установах не перевищує 50–60%”, – підкреслив генпрокурор.

За його словами, відділи у межрегіональних управліннях Міністерства юстиції, які опікуються медичним забезпеченням в’язнів, відчувають кадровий “голод”, що є свідченням їх неналежного формування.

Також Луценко зауважив, що акредитація медичних частин установ, лікарень ДКВС та атестація медичних працівників у більшості випадків не проведені, оскільки на це не виділяються кошти. До того ж медичне обладнання взагалі не оновлюється та щонайменше на 70% є застарілим або не функціонує.

“Випадки відсутності акредитації закладів охорони здоров’я ДКВС, у тому числі внаслідок перейменування установ, виявлені за результатами наших останніх перевірок у Дніпропетровській та Харківській областях, що свідчить про відсутність підтвердження стандартів якості медичної допомоги”, – додав генпрокурор.

Про проблеми із медичною допомогою для ув’язнених читайте також у матеріалі “Реформа тюремної медицини: Чужий проти Хижака?”

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter