З окупованого Донбасу вивезли 42 в’язнів

Дата: 12 Грудня 2018
A+ A- Підписатися

На підконтрольну територію переправили 42 засуджених, які відбували покарання в окупованій частині Луганської області.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила Уповноважена з прав людини Людмила Денісова.

“Цього разу представники окупаційної адміністрації на тимчасово окупованих територіях у Луганській області передали нам 42 особи. Також українській стороні були передані їх кримінальні справи”, – йдеться в повідомленні.

Омбудсман зазначає, що в’язні самі через рідних чи правозахисників виявили бажання відбувати покарання на підконтрольній території. У Денісової говорять, що загалом отримали близько 1000 подібних звернень про переміщення. Це питання обговорюють на зустрічах Тристоронньої контактної групи в Мінську.

“Ще раз наголошую: ми готові прийняти всіх без винятку громадян України для подальшого відбування покарання на підконтрольній території”, – зазначає Омбудсман.

Колишня Обмудсман Валерія Лутковська привітала Уповноважену Верховної Ради з прав людини Людмилу Денісову з тим, що їй вдалося домовитися про передання 42 в’язнів “ЛНР”. 

“Це прекрасна новина. Вона (Людмила Денісова – ред.) велика молодець. Дуже важко домовитися з представниками “ЛНР”. Мені не вдавалося домовитися з ними. У мене виходило тільки з представниками “ДНР”. Складність у переговорах полягає в тому, що на тій території не існує чіткої фігури, з ким можна домовлятись. Там безлад. Повернення засуджених до конфлікту громадян України – це вагомий показник, з чим я можу її тільки привітати”, – сказала вона в інтерв’ю “Hard з Влащенко” на телеканалі ZIK.  

Денісова каже, що це перший випадок передання ув’язнених з непідконтрольних територій Луганської області. Як повідомила представниця України у ТКГ Ірина Геращенко, переміщені 42 особи були засуджені ще до 2014 року, їхні справи не пов’язані з конфліктом.

“Українська сторона сьогодні ще раз наголосила представникам ОРДЛО, що ми готові до звільнення заручників – військових і цивільних – і пропонуємо 27 грудня здійснити таке звільнення у форматі 66 на 19”, – написала Геращенко.

Раніше повідомлялося, що Україна на черговому засіданні ТКГ пропонуватиме два варіанти звільнення ув’язнених і полонених за формулою 23 на 23 або 66 на 19.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter