З листопада по лютий на Донбасі загинуло 12 цивільних — доповідь ООН

Дата: 19 Березня 2018
A+ A- Підписатися

З 16 листопада 2017 року до 15 лютого 2018 року Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ) задокументувало загалом 73 постраждалих цивільних через збройний конфлікт на сході України.

Про це повідомляє кореспондент Центру інформації про права людини із Національного спортивного комплексу “Олімпійський”, де відбулась презентація доповіді. 

В ООН за звітний період зафіксували 12 загиблих та 61 поранений.

“Це найменша цифра, яку ми спостерігали з початку збройного конфлікту”, — зауважила під час презентації доповіді голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Фіона Фрейзер. Такі дані постраждалих на 16% менші за дані попереднього звітного періоду.

Водночас в УВКПЛ вказують на подвоєння кількості постраждалих серед цивільних від обстрілів на 66,7% у порівнянні з попереднім звітним періодом. УВКПЛ нарахувало 40 жертв серед цивільних (2 загиблих і 38 поранених) через обстріли із різних систем зброї — включаючи міномети, гаубиці та реактивні системи залпового вогню (РСЗВ) — та вогню з легкого озброєння. Це свідчить, що бойові дії продовжують загрожувати населенню щоденно, коментують в ООН.

“УВКПЛ не могло визначити, яка сторона конфлікту несе відповідальність за жертви серед цивільного населення. Тим не менш, із 47 жертв серед цивільного населення в результаті обстрілів і вогню зі стрілецької зброї та легких озброєнь (СЗЛО) 35 жертв (2 загиблих та 33 поранених) були зафіксовані на території, яка контролюється озброєними групами, та, вірогідно, мають бути віднесені до сфери відповідальності уряду України. А 12 жертв серед цивільного населення (1 загиблий і 11 поранених) були зафіксовані на території, контрольованій урядом, й, вірогідно, мають бути віднесені на рахунок відповідальності озброєних груп”, — йдеться у доповіді УВКПЛ. В ООН не змогли встановити можливу відповідальність за 26 випадків нападів на цивільних. 

УВКПЛ наголошує, що використання зброї неточної та/ або вибухової дії з широким радіусом ураження у місцевостях, де проживають цивільні, може становити порушення міжнародного гуманітарного права, зокрема заборони нападів невибіркового характеру і зобов’язання щодо вжиття всіх можливих запобіжних заходів для уникнення втрат серед цивільного населення та заподіяння шкоди цивільним об’єктам.

В ООН наводять приклад порушення міжнародного гуманітарного права у випадку обстрілу центрального району Новолуганського — селища на території, яка контролюється Києвом, з населенням близько 3 500 людей. У результаті події 18 грудня поранень отримали вісім цивільних, а численні цивільні будинки зазнали ушкоджень.

Тоді щонайменше, два снаряди впали недалеко від школи, а третій — у шкільне подвір’я, в той час як в школі навчалось 20 дітей. Ще один снаряд влучив у дитсадок, який у той момент був порожнім. Обидва освітні заклади розташовані у 120 метрах від гуртожитку, який використовують Збройні Сили України. В ООН занепокоєні розташуванням військових цілей поблизу цивільних об’єктів.

Крім того, в ООН засмучені мінами-пастками, які у звітний період поранили трьох цивільних чоловіків. 

“Використання пристроїв, які приводяться у дію жертвою — без можливості розрізняти між цивільними і особами, які беруть участь у бойових діях, — може бути рівносильне нападові не вибіркового характеру. Це є порушенням міжнародного гуманітарного права, особливо у випадку встановлення таких пристроїв у районах, щодо яких відомо, що вони використовуються цивільними. Крім того, ці пристрої обмежують свободу пересування цивільних осіб”, — йдеться у 21 доповіді УВКП ООН. 

У грудні 2017 року в UNICEF заявили, що протипіхотні міни, нерозірвані боєприпаси та вибухонебезпечні залишки війни створюють загрозу для 220 тисяч дітей, які проживають в зоні збройного  конфлікту на сході України. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter