З Криму депортують українців, якщо в них нема російських паспортів – правозахисник

Дата: 31 Серпня 2018
A+ A- Підписатися

Підконтрольна Росії окупаційна влада Криму депортує українців, які відмовилися або не змогли отримати російські паспорти, як мігрантів, а також порушує їхні права в інші способи.

Про це сьогодні повідомив аналітик Кримської правозахисної групи Олександр Сєдов під час прес-конференції в “Главкомі”.

“Це виражається, перш за все, в тому, що у них відсутня можливість влаштуватися нормально на роботу, у них немає можливості отримати нормальну медичну допомогу, в кінці кінців, їх просто виганяють з території Криму, використовуючи норми адміністративного кодексу РФ”, – сказав він.

За словами Сєдова, окупанти розглядають таких громадян як зовнішніх мігрантів, незважаючи на те, що ці люди тривалий час проживали на півострові до окупації і мають стійкі соціальні зв’язки там.

Згідно з інформацією сайту ГАС РФ “Правосуддя”, з початку окупації у 2014 році до лютого 2018 року на півострові було винесено 6972 постанови про призначення покарання щодо осіб, які нібито перевищили терміни перебування в Криму. З 6972 постанов сайт ГАС РФ “Правосуддя” опублікував тільки 4153. Слово “Україна” зустрічається у 2086 постановах про призначення покарання.

“Найбільшу кількість постанов про стягнення винесли Ленінський районний суд Севастополя – 948, Залізничний районний суд Сімферополя – 851 і Ялтинський міський суд –  626”, – говорить Сєдов.

“Це постанови, в яких чітко зазначено, що переслідувана особа є громадянином України або має посвідку на проживання в Україні. Аналіз постанов, у яких не згадується Україна, показує, що громадянство переслідуваної особи не вказано. Тож не виключено, що і такі постанови теж можуть бути винесені стосовно громадян України”, – пояснює правозахисник.

Кримська правозахисна група провела аналіз тисячі постанов за період з квітня 2016-го по листопад 2017 року. Результати аналізу показують, що з тисячі постанов тільки в 41 “суддя” припинив справу у зв’язку з відсутністю складу правопорушення або обмежився усним зауваженням. У 95,9% випадків виноситься постанова про покарання у вигляді штрафу на суму від 2000 до 7000 рублів. Загальна сума штрафів у розглянутих постановах становила 2 млн 31 тисячу рублів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter