З 2014 року в Україні винесли 36 вироків за пости в соцмережах

Дата: 26 Червня 2017
A+ A- Підписатися

З 2014 року в Україні було винесено 36 вироків за статтею про “заклики до повалення влади”, які були висловлені в соцмережах.

Про це йдеться у статті на DW, яка проводила дослідження цього питання.

За інформацією СБУ, проти адміністраторів сепаратистських груп з початку цього року відкриті 28 кримінальних проваджень за поширення закликів до насильницького повалення конституційного ладу чи захоплення влади – злочину, передбаченого статтею 109 ККУ.

“DW знайшла у відкритому реєстрі судових рішень понад 50 вироків за даною статтею, винесених судами з весни 2014 року. Із них 36 так чи інакше пов’язані з поширенням відповідних закликів через соціальні мережі”, – йдеться у статті.

Водночас зазначається, що майже половина таких вироків стосується адміністраторів сепаратистських груп у соцмережах “Вконтакте” та “Однокласники”, які діяли у Києві, Черкаській, Житомирській, Закарпатській та інших областях.

Окремі провадження стосувалися не адміністраторів таких груп, а громадян, які робили репости сепаратистських матеріалів на власних сторінках у “Вконтакте” або “Однокласниках”.

“Наявність в обвинувачених від кількох десятків до кількох сотень друзів або підписників дозволила суду трактувати такі дії як “поширення закликів”, – йдеться у статті.

Водночас, як пише видання, вироки за цією статтею були винесені не лише за сепаратистську діяльність.

“Так, у лютому 2016 року Зарічний суд міста Суми розглядав справу 22-річного студента, який на своїй сторінці “ВКонтакте” під ніком “Богдан Мазепа” перепостив допис однієї з націоналістичних груп. “На добраніч, не дамо відродитись совку, не дамо толерантній Європі змусити нас прийняти біженців. Повалимо уряд і встановимо ОСОБА_3 на чолі із повстанцями”, – цитується заклик у рішенні суду. Цей та ще кілька дописів були розцінені судом як заклики до повалення існуючого конституційного ладу.

Вказується, що предметом дослідження слідства стають навіть коментарі у публічних дописах.

“Прикладом може стати справа ужгородського музиканта Юрія Б., який у січні 2017 року прокоментував пост у Facebook-групі “Пересічка “Ужгород” із закликом зібратися на мітинг під Закарпатською облдержадміністрацією. “Якщо хочете порядку, то треба брати всі в руки зброю і валити ту всю братію, якщо ні, то для чого ці заклики”, – написав Б. у коментарях, що було кваліфіковано слідством і судом як публічний заклик до захоплення влади”, – йдеться у статті.

Як відомо, 16 травня 2017 року президент Петро Порошенко підписав указ, яким ввів в дію рішення РНБО про оновлення списку санкцій проти низки російських компаній, серед яких “Аерофлот”, соцмережі “ВКонтакте” і “Одноклассники”, компанія “Яндекс” тощо.

Доступ до всіх сервісів “Яндекса” і Mail.ru заборонено на три роки. Під санкції потрапила також низка великих російських IT-компаній (1С, “Лабораторія Касперського”, “Енвіжен” та ін.).

Під санкції потрапили також 12 журналістів з Росії, Болгарії, Польщі, Молдови та Німеччини і одна українка.

Українські правозахисники та експерти вважають, що новий указ вдарить по свободі інтернету в Україні, а країна значно погіршить свій імідж в очах міжнародної спільноти.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter