З Вовчанської громади на Харківщині масово евакуюють населення – місцева влада

Дата: 10 Травня 2024
A+ A- Підписатися

З міста Вовчанська та навколишніх населених пунктів на Харківщині відбувається масова евакуація населення. Влада, поліція та волонтери спільно допомагають людям виїжджати. 

Про це розповів голова Вовчанської МВА Тамаз Гамбарашвілі у коментарі “Громадському радіо”. 

Дорога до Вовчанська, 2023 рік. Фото: Павло Дорогой

“Зараз ми евакуюємо населення. Основна маса людей виїжджає своїм транспортом, але разом з гуманітарним центром ми організовуємо вивіз тих місцевих жителів, у кого немає своїх автівок. Спільно з волонтерами і поліцією працюємо. Вивозимо з Вовчанська і ближніх населених пунктів, які перебувають під обстрілами”, – розповів очільник адміністрації.

Евакуація відбувається тому, що наразі російська армія особливо інтенсивно обстрілює місто.

“Місцеві кажуть, що такого обстрілу ще не бачили. Тому зараз у Вовчанську небезпечно знаходитись. У нас взагалі щодня обстріли, але сьогодні з третьої години ранку летять КАБи, артилерія, з РСЗВ обстрілюють”, – зазначив Гамбарашвілі.

За його даними, станом на учорашній день в місті Вовчанськ проживало близько 3 тисяч цивільних. Гуманітарний центр та обласна військова адміністрація працюють над тим, щоб надати житло всім, хто виїжджає з небезпечної території. Людей розміщатимуть у Харкові та інших регіонах. 

Інформації щодо загиблих та поранених унаслідок обстрілів російськими окупантами Вовчанська поки немає, але є дані про масовані руйнування.

У Міноборони України повідомляють, що російська армія посилила атаки на північному напрямку. Близько 5-ї ранку окупанти намагалися прорвати українську оборону на Харківщині.

“Протягом цієї доби на Вовчанському напрямку ворог здійснював авіаудари із застосуванням керованих авіаційних бомб. З початком ночі російські окупанти посилили вогневий тиск на передній край нашої оборони за підтримки артилерії”, – пишуть у міністерстві.

Станом на 13:00 ці атаки вдалося відбити, тривають бої різної інтенсивності. Для посилення оборони на цій ділянці фронту спрямовано резервні підрозділи. Збройні сили України продовжують стримувати наступ ворога. 

Нагадаємо, що у деяких інших населених пунктах Харківщини вже триває примусова евакуація. Зокрема, з Великобурлуцької громади лишилося вивезти двох дітей – 6-річного хлопчика та 15-річну дівчину. Родина відмовляється їхати, тому на батьків склали адмінпротокол за невиконання батьківських обов’язків та передали його до суду. Дітей планують вилучити.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter