З вересня в Україні зʼявиться грантова система оплати навчання: кошти нараховуватимуть через “Дію”

Дата: 18 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Цьогоріч вступники вперше зможуть отримати державний грант для оплати контракту в університеті через застосунок “Дія”.

Про це повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Фото: Freepik

Так, щорічно під час навчання студентам, які отримають гранти, надаватимуть від 15 тисяч гривень. Ці гранти будуть доступні у всіх державних та комунальних університетах, а також у приватних закладах, за умови, що вони мають відповідні угоди з Міністерством освіти і науки.

Студенти, які навчаються на бюджетній формі, продовжать отримувати повне фінансування від держави. Державні гранти на них не впливають – держава сплачує повну вартість їхнього навчання.

Федоров вважає, що система державних грантів змінить підхід до освіти як серед студентів, так і серед навчальних закладів. 

“Раніше під час вибору спеціальності вступник орієнтувався на наявність бюджетних місць, адже не завжди сімʼя могла оплатити навчання на контракті. І навіть якщо дитина мріяла стати журналістом, йшла навчатися на маркетолога, адже там пройшла на бюджет. Грант – це свобода вибору спеціальності для дитини”, – зазначив він.

Грант можуть отримати абітурієнти, які:

  • вступають на бакалаврат або на магістратуру з медичного, ветеринарного, фармацевтичного напрямків після школи або коледжу;
  • вступають на денну або дуальну форму навчання на контракт;
  • мають результати НМТ (ЗНО) з двох предметів з оцінками не менше 150 балів (для першого рівня гранту) або не менше 170 балів (для другого рівня гранту).

Розмір гранту визначатимуть індивідуально, враховуючи результати НМТ та коефіцієнт спеціальності:

  • абітурієнти з результатами НМТ від 150 балів з двох предметів можуть отримати грант у розмірі 15 тисяч гривень;
  • абітурієнти з результатами НМТ від 170 балів з двох предметів можуть претендувати на грант у розмірі 25 тисяч гривень.

Розмір гранту може бути більшим і залежатиме від обраної спеціальності. Для деяких спеціальностей грант першого рівня не передбачений, лише другого (тобто для абітурієнтів, які набрали щонайменше 170 балів з двох предметів).

Як подати заявку на грант?

  1. Визначитися з пріоритетним навчальним закладом та програмою у своєму кабінеті вступника. Ознайомтеся з вартістю контракту, щоб розуміти, яку частину суми може покрити грант.
  2. Після зарахування на обрану програму, слід подати заяву через свій кабінет в ЄДЕБО у період з 5 вересня по 31 жовтня 2024 року.
  3. Отримати повідомлення про призначення гранту з річною сумою, яку виплачуватимуть протягом навчального року двома платежами.
  4. Обрати послугу з отримання гранту у застосунку “Дія”, зареєструватися (якщо ви ще не зареєстровані) та відкрити спецрахунок в одному з банків України, на який надійде грант.

Якщо абітурієнт є неповнолітнім, запит на отримання державного гранту подає один із батьків або законних представників. Кошти, отримані у формі гранту, можуть бути використані лише для оплати навчання у закладі, з яким підписано відповідний контракт.

Раніше ZMINA писала, що попри те що кампанія зі вступу до вишів уже триває, Міністерство освіти та науки вирішило змінити правила вступу на аспірантуру. Причиною є те, що з початком повномасштабного вторгнення нібито виник ажіотаж, який влада повʼязує з тим, що навчання в аспірантурі дає відстрочення від мобілізації.

Тож Лісовий розповів, що ЄВІ залишається. Прохідний бал у частині ТЗНК становитиме 160 балів. І ця частина є обовʼязковою для вступу до аспірантури.

Тим часом іноземна мова стає обовʼязковою для вступу до магістратури, але необовʼязковою для вступу до аспірантури. Вступити на контракт до аспірантури можна буде лише на заочну або вечірню форми, які не дають права на відстрочення.

Нагадаємо, що міністерство освіти та науки України оприлюднило рекомендації для закладів освіти. Зокрема, вишам радять розпочати навчальний рік у першій половині серпня, за потреби продовжити його до липня 2025 року, а також вчитися щосуботи в теплі місяці.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter