З вересня у Литві запрацюють нові правила працевлаштування українців без тимчасового захисту: що зміниться

Дата: 08 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

З початку вересня українці, які не мають статусу тимчасового захисту, зможуть працювати в Литві лише після отримання посвідки на проживання.

Про це повідомляє видання LRT.

Фото: Suputnik

Міністерка внутрішніх справ Литви Агне Білотайте підписала указ, згідно з яким 1 вересня завершується дія певних пільг для біженців, які не мають можливості повернутися в Україну. Раніше такі іноземці, які не могли повернутися на батьківщину і не мали права на тимчасовий захист, могли працювати без спеціального дозволу за певних умов.

Ці умови включали:

  • наявність безвізового режиму або чинної шенгенської візи;
  • наявність національної візи, виданої у звʼязку з непередбачуваними обставинами;
  • подання заяви на отримання посвідки на проживання на основі працевлаштування, висококваліфікованої зайнятості або з гуманітарних причин.

Однак з 1 вересня ці пільги припиняють діяти для всіх випадків, за винятком висококваліфікованих працівників. Це означає, що іноземці, які не мають права на тимчасовий захист, але не можуть повернутися в Україну через військові дії, і які подали заяву на отримання посвідки на проживання на основі роботи або з гуманітарних міркувань, зможуть працювати тільки після отримання цієї посвідки, а не з моменту подачі заяви.

Ці зміни не торкнуться українців, які отримали тимчасовий захист у Литві за механізмом, введеним Європейським Союзом. Для них Департамент міграції продовжує видавати електронні посвідки на проживання. Як і раніше, новоприбулі біженці можуть почати працювати відразу після подання заяви на отримання посвідки на тимчасове проживання на основі тимчасового захисту.

Нагадаємо, що уряд Литви, на прохання української сторони, більше не покриватиме витрат на навчання для українських біженців. Утім, деякі університети й коледжі все ж продовжуватимуть безоплатно навчати українських студентів.

У 2022 році Литва дозволила українським біженцям навчатись у своїх вищих навчальних закладах безоплатно. Студенти, які вже розпочали навчання, зможуть закінчити його без сплати, але з вересня 2024 року ця можливість не буде доступна для нових студентів з України.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter