З “Укрінформу” звільнився кореспондент, який розповів про темники

Дата: 01 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Кореспондент “Укрінформу” в Чернігівській та Черкаській областях Юрій Стригун, який раніше заявляв про темники, звільнився із державного інформаційного агентства. 

Про це він повідомив Інституту масової інформації.

Фото з фейсбук-сторінки Юрія Стригуна

Так, журналіст звільнився з “Укрінформу” 27 червня.

“Написав заяву на звільнення, тому що колектив і двоє моїх редакторів, які були безпосередньо моїми керівниками, синхронно в один день написали дописи у фейсбук, що зі Стригуном працювати складно, він – хайповщик, маніпулятор. Інші колеги додали, що я – ухилянт. Більшість членів колективу поставили лайки. Сенсу мені залишатися на цій роботі не було”, – розповів він.

Також Стригун додав, що писав заяву на звільнення під відеозапис. Цього нібито вимагав керівник відділу кадрів. За його словами, під запис його, зокрема, запитували, чи звільняється він під тиском.

“Щодо повістки – я пройшов медогляд, мене визнали придатним, сказали чекати. Якщо треба буде, мене викличуть, заберуть. Тож ухилянта з мене не вийшло, як деякі хотіли. Все, що вимагав від мене закон, я зробив”, – зазначив медійник. 

Нагадаємо, що нещодавно журналісти “Української правди” опублікували розслідування, у якому йдеться про те, що Офіс президента України намагається контролювати інформаційну політику державного інформаційного агентства “Укрінформ”, повертаючи цензуру й так звані темники. 

Розповідь про зміни в “Укрінформі” автори розслідування “Української правди” починають зі звільнення Мацуки – засновника інформагентства “Новости Донбасса”, експрацівника в київському бюро “Радіо Свобода”, автора програм в ефірі “Громадського” та колишнього шеф-редактора державного FREEДОМ. 

Мацуку призначили керувати “Укрінформом” лише 2023 року, й автори розслідування звертають увагу, що він “демонстрував особливу прихильність до нинішньої влади з початку каденції Володимира Зеленського”. Після спілкування із працівниками агенції та іншими дотичними до питання людьми, стало відомо, що з приходом нового керівника в медіа, що працює з 1918 року, знову зайшла мова про цензуру. 

У тексті “УП” наводять приклад так званих темників, що розсилав Мацука працівникам, – таблиць із трьома колонками, остання з яких має назву “небажані спікери”. Автори таких “рекомендацій” визначали теми та посадовців, що мають їх коментувати, а серед “небажаних” опинились опозиційні політики та активісти, але не лише вони. 

До прикладу, щодо теми “ветеранський рух: допомога та реабілітація” на Дніпропетровщині автори “темників” заборонили опитувати для матеріалів “учасників бойових дій, які через власні організаційні питання не змогли оформити допомоги”. 

Журналісти за “темниками” працювати відмовились. 

На початку 2024-го з “Укрінформу” почали масово звільнятися працівники. За даними, які агентство надало у відповідь на запит, з моменту призначення Мацуки пішли 45 людей (30 із них – за останні три місяці), зокрема керівники творчих підрозділів, журналісти, відеооператори, фотокореспонденти, маркетологи. 

Ситуація з медіа стала відома міжнародним партнерам, зокрема послам країн G7, які зустрілися з українськими журналістами, включно з тодішньою заступницею Мацуки Мариною Сингаївською. Остання розповіла про тиск та цензуру. 

31 травня 57-річний кореспондент “Укрінформу” у Чернігівській та Черкаській областях Юрій Стригун, який також публічно підтвердив факт розсилання “темників” в агентстві, отримав повістку з вимогою з’явитися до ТЦК.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter