З тимчасово окупованих міст на Запоріжжі вивезли понад 300 дітей і не повертають батькам – Федоров

Дата: 28 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Росіяни відмовляються повертати до батьків сотні українських дітей, яких вивезли з тимчасово окупованих територій Запорізької області до Росії під приводом канікул.

Про це повідомив міський голова Мелітополя Іван Федоров.

Фото: Getty Images

“Ми маємо вже факт, коли з Енергодара, Кам’янки, Водяного вивезли більш ніж 300 дітей під виглядом канікул до Краснодарського краю і не повернули. Мали повернути тиждень тому, але на цьому тижні вийшли до батьків і сказали: “Давайте нам зимові речі для них, поки що вони повертатися не будуть”, – розповів Федоров.

Він додав, що дітей вивозять на так звані канікули за згодою батьків, начебто на тиждень. Батьки відпускають дітей, але коли розуміють, що їх не планують повертати, то їдуть у Краснодарський край або Крим та починають їх там шукати.

Мер наголошує, що з наступного тижня у мелітопольських школах починаються канікули, тому окупанти так само будуть заохочувати батьків відправити дітей на “відпочинок”.

Раніше Федоров також заявляв, що на тимчасово окупованих територіях Запорізької області, зокрема у Мелітополі, військові РФ не випускають дітей з навчальних закладів до завершення робочого дня. Учнів випускають лише наприкінці дня після додаткової перевірки.

Нагадаємо, що близько 1,5 мільйона українців, більшість із яких – жінки та діти, наразі перебувають у Росії без можливості повернутися додому, а рідні не можуть встановити з ними зв’язок.

Крім того, 350 дітей з Донецької та Луганської областей вже незаконно усиновлені й розселені в 16 регіонах Росії. Зокрема, і дитячий омбудсман РФ при адміністрації Путіна Марія Львова-Бєлова усиновила хлопчика, якого окупанти незаконно вивезли з Маріуполя. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter