З тимчасово окупованої території вдалося евакуювати ще 12 дітей

Дата: 19 Липня 2024
A+ A- Підписатися

З окупованих територій Донецької, Херсонської та Запорізької областей вдалося евакуювати 12 дітей разом з їхніми родинами.

Про це заявив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

Омбудсман розповів, що окупанти нав’язували родинам російські паспорти, без яких вони не могли отримувати медичну допомогу.

“Лікарі не приймають навіть дітей із вродженими проблемами зі здоровʼям, яким потрібен ретельний догляд. Однак батькам пропонують відправити дітей на “реабілітацію”, яка часто є депортацією чи примусовим переміщенням. Деяким дітям доводилося відвідувати російські школи, в яких здійснювалася активна агітація за “руський мір”, – зазначив він.

Лубінець також зазначив, що, зі слів повернутих, росіяни на тимчасово окупованих територіях затримують, б’ють, катують струмом, вчиняють психологічний тиск на дорослих, а дітей – допитують без присутності батьків і також застосовують методи катування. Крім того, вони регулярно проводять безпідставні обшуки в будинках місцевих мешканців.

“Вразила історія повернутого хлопця, який, плануючи своє майбутнє, виїхав з ТОТ, адже хоче стати українським рятівником і здобути освіту в омріяному закладі вищої освіти. Саме відчуття своєї безправності, обмеженості, усвідомлення того, яке майбутнє очікує на дітей – стало для родин поштовхом виїзду на підконтрольну Україні територію”, – поділився посадовець.

Родини вже відвідали Центр захисту прав дитини, де з ними поспілкувалася мультифункціональна команда, яка зафіксувала злочини, свідками чи постраждалими внаслідок яких вони були.

“Україна завжди готова до повернення кожного і надаватиме базову гуманітарну, медичну, психологічну, соціальну та іншу необхідну допомогу. Якщо ваша дитина зникла, і ви як законний її представник не знаєте її місця перебування, – обов’язково повідомте про цей факт Національну поліцію України за номером 102. Якщо ж ви переконані, що дитину депортували на РФ, чи вона перебуває на ТОТ, то, окрім поліції, варто повідомити – Офіс омбудсмана України. Контакти: гаряча лінія 0 800 50 17 20 – у межах України, 044 299 74 08 – для дзвінків з-за кордону”, – додав Омбудсман.

Нагадаємо, що напередодні з тимчасово окупованої території вдалося повернути 6-річного Максима і 12-річного Микиту. Повернення хлопців відбулося завдяки проєкту “Шлях додому” в партнерстві з Міністерством реінтеграції.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter