З тимчасово окупованої території евакуювали ще шістьох дітей

Дата: 10 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

З тимчасово окупованих населених пунктів Херсонщини, Запоріжжя, Донеччини та Криму вдалося вивезти на підконтрольну українській владі територію ще шістьох дітей.

Про це повідомив засновник організації Save Ukraine і колишній уповноважений президента України з прав дитини (2014–2021) Микола Кулеба.

Так, евакуювати дітей вдалося завдяки спільним зусиллям Save Ukraine та ініціативи Bring Kids Back UA.

Кулеба поділився історією 17-річного хлопця, на ім’я Мирослав (імʼя змінено), з Приазов’я. Він боявся, що російські окупанти можуть змусити його служити в армії РФ, як уже траплялося з іншими неповнолітніми.

Хлопець розповів, що окупанти водили його та інших дітей до памʼятників солдатам Другої світової війни, де вчителі розповідали, що радянська армія боронила народ від нацистів і що нинішня армія РФ “захищає їх так само”. Мирослав уникав навчання в російській школі й намагався не виходити з дому, коли тривали заняття.

За словами засновника Save Ukraine, евакуація Мирослава з окупованої території була складною. На кордоні співробітники ФСБ звинувачували його в шпигунстві та переконували, що в Україні панує “хаос” на відміну від “спокою” в Росії.

“Історія Мирослава підтверджує головну причину, чому Україна продовжує докладати зусиль для порятунку дітей з тимчасової окупації. Щоб агресор не дістався до цих дітей і не перетворив їх на військові машини, які воюють проти власного народу”, – підкреслив Кулеба.

Нагадаємо, що з окупованих російськими військовими частин Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей на підконтрольну українському уряду територію вдалося повернути ще 14 дітей з родинами. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter