З Росії втік ще один військовий, який воював в Україні: розповів про мародерства та катування

Дата: 05 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

З Росії до Мексики втік звільнений зі служби колишній старший лейтенант Костянтин Єфремов, який брав участь у повномасштабному вторгненні в Україну. Росіянин переконує, що його нібито на навчання перекинули спочатку до окупованого Криму, а потім до Запорізької області, де він став свідком мародерств та катувань як цивільних, так й військовополонених. 

Про побачене він розповів журналістам поміж іншим BBC, The Guardian та телеканалу “Дождь“.

ZMINA переповідає його розповіді.

Скриншот відео CNN

Як й багатьом іншим російським військовим, що змогли втекти за кордон, Єфремову допоміг правозахисний проєкт Gulagu.net. Зараз росіянин перебуває у Мексиці, однак, як саме дістався до країни, не розповів, посилаючись на те, що цей маршрут ще можуть використати інші російські військові. 

Єфремов служив у Чечні в складі 42 мотострілецької дивізії, де командував взводом розмінування. За його словами, торік 10 лютого він приїхав до окупованого Криму, де у Джанкої разом з солдатами маркував техніку літерою Z. Чоловік переконує, що не здогадувався про початок повномасштабного вторгнення до ранку 24 лютого. 

Зрозумівши, що почалась повномасштабна війна, Єфремов, за його словами, намагався втекти, викликавши таксі до місця дислокації, однак його затримали силовики, яким дані щодо нього передало командування.

Вже 27 лютого він командував піхотним взводом, що дислокувався на військовому аеродромі в окупованому Мелітополі. 

“Відра, сокири, велосипеди – вони запхали все це у свої вантажівки. Так багато речей, що їм доводилося сидіти навпочіпки, щоб поміститися самим”, – розповідає про мародерство російських солдатів Єфремов. 

Документи Єфремова. Фото: BBC

Разом з іншими загарбниками Єфремов жив у будинку цивільних на Запоріжжі, який до них захопив інших російський військовий “зі 100 бригади”. 

“Харчів (які були у будинку. – Ред.) вистачило б, щоб пережити ядерну війну, але солдати ловили японських коропів у ставку та їли їх”, – розповідає Єфремов.

Невдовзі росіянин став свідком катувань трьох українських військових. Трапилось це у квітні в Більмаку Запорізької області, що на північний схід від Мелітополя. У якийсь момент один з полонених зізнався, що нібито є снайпером.

У відповідь на це, за словами Єфремова, заступник командира дивізії з військово-політичної роботи, полковник Віталій Шопага ударив полоненого, стягнув штани та запитав, чи той одружений. Коли Шопага почув ствердну відповідь, то наказав принести швабру, щоб зґвалтувати чоловіка. 

“Зараз ми з тебе зробимо дівчинку і відправимо відео твоїй дружині”, – пригадує Єфремов.

Полковник, як розповідає росіянин, вибив зуби цьому ж полоненому, коли той на запитання, скільки у полку націоналістів, відповів, що він з морської піхоти Збройних сил України. 

Шопага також приставив пістолет до лоба полоненого, коли у нього були зав’язані очі, та імітував розстріл. 

Я зараз порахую до трьох, а потім прострілю тобі голову”, – пригадує слова Шопаги Єфремов.

Після цього російський військовий продовжив ставити запитання, однак полонений не чув їх, на що росіянин лише ставав злішим. 

Я говорю: “Полковнику, він не чує”. А він мені: “Він обманює”. Ці допити, тортури, тривали тиждень. Щодня чи вночі, іноді двічі на день”, – говорить Єфремов.

Росіянин каже, що переодягнув полоненого у російську форму та відвіз до шпиталю, коли Шопага прострелив йому ногу та руку.

Я сказав йому: “Не кажи, що ти український військовополонений, або лікарі відмовляться тобі допомагати, або хтось із поранених почує та застрелить тебе там же”, – пригадує він. 

Віталій Шопага. Фото: “Миротворець”

Коли після трьох місяців Єфремову вдалось повернутись до Чечні, то він намагався звільнитись, однак це довго не вдавалось, каже він. У підсумку його звільнили “за невідповідність посади, ухилення від виконання обов’язків військової служби та невиконання умов контракту”. Єфремов каже, що його шантажували перед звільненням, погрожуючи виявити нестачу тротилу. 

У Владикавказі, де він мешкав, його намагались мобілізувати, а тому чоловік спочатку переховувався, а вже потім виїхав за кордон. 

На запитання про те, чому вирішив розповісти про те, що бачив під час участі у вторгненні в Україну, каже, що “хотів, аби про це дізнались”. 

“Все, що я бачив, було нестерпно. Почуття обов’язку, почуття… Я хотів, щоб про це дізнались. Це було важко у собі носити. Ми знаємо, що жити у Росії – це жити у страху та постійно відмовчуватись”, – додає він. 

Єфремов каже, що хоче продовжувати рятувати “справжніх патріотів, які служать не ПВК, під назвою кооператив “Озеро”, яка не відрізняється від ПВК “Вагнер” та іншого зброду, а справжніх патріотів Росії, які не заплямили свою репутацію”. Розповідаючи про ПВК “Озеро”, Єфремов має на увазі військово-політичне керівництво РФ, що має нерухомість у створеному Путіним кооперативі “Озеро” посеред Карельського перешийка. 

Засновниками кооперативу, окрім Путіна, є його друзі-олігархи. 

Єфремов каже, що з Мексики планує переїхати до США та свідчитиме щодо керівництва Росії у судах. Також у декількох інтерв’ю він попросив пробачення в українського народу за те, що “зі зброєю в руках прийшов непроханим гостем у дім”. 

Нагадаємо, що Єфремов не єдиний російський військовий, який утік та заявив про бажання допомогти засудити російське військово-політичне керівництво. Так, правозахисний проєкт Gulagu.net допоміг виїхати з Росії солдатові Микиті Чибрину. Частина, в якій був Чибрин, окупувала Київщину на початку повномасштабного вторгнення та була в Бучі, однак сам росіянин переконує – нікого в Україні за чотири місяці не вбивав. 

Допомогли втекти до Норвегії й росіянину Андрію Медвєдєву, який поїхав на війну в Україну як член ПВК “Вагнер”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter