З російської окупації повернули ще трьох дітей з родинами

Дата: 29 Березня 2024
A+ A- Підписатися

28 березня з тимчасово окупованих територій вдалося повернути ще трьох дітей та їхні родини. Регіони, звідки виїхали українці, не уточнюють.

Про це повідомив виконавчий директор організації Save Ukraine, ексуповноважений президента з прав дитини Микола Кулеба.

Він розповів історії дітей та батьків, яких вдалося вивезти на підконтрольну Україні територію.

“До Надії та її 14-річного сина Михайла росіяни приходили з обшуками двічі. І жінка ховала сина під ковдрою від військових, сказала, що він хворіє. У школі, куди змушували ходити Михайла, росіяни влаштували юнармію”, – написав Кулеба.

Дітей вчили керувати дронами, користуватися зброєю, щопонеділка проводили урок, на якому запитували, хто що бачив та чув.

В окупації Надія втратила чоловіка, старша донька виїхала з родиною в Болгарію. Жінка також збиралася виїхати разом із сином, але захворіла свекруха, тому довелося залишитися її доглядати.

Щоб хоч якось триматися в окупації, Надія багато малювала. Але потім усі малюнки, які стосувалися України, довелося спалити.

Ще одна жінка, Марина, пригадує, як важко було вижити в окупації з дітьми в перші місяці повномасштабної війни.

“Спочатку на полицях зникли продукти, деяку гуманітарку видавали в сільраді. Потім на 4 місяці зовсім зник інтернет. Росіяни забороняли мати в телефонах українські сім-картки, не можна було користуватися телеграмом, щоб не читали українські новини”, розповів Кулеба.

Марина пригадує, що перший час її 11-річний син Артур ще ходив гуляти з хлопцями на вулицю. Але після мінометного обстрілу, коли від страху хлопець заліз під стіл, більше гуляти не виходив. Дітям в школі розповідали, що України вже немає, а Київ російське місто.

“Батьків у приміщення школи не пускали, а діти постійно вчилися під наглядом озброєних військових. І так само вчили дітей доносити на батьків про те, що вони кажуть про так звану СВО”, додав виконавчий директор організації Save Ukraine.

За його словами, зараз і діти, і батьки вже в безпеці, проте на них чекає тривалий шлях відновлення.

На сьогодні Save Ukraine повернула з Росії та окупованих українських територій вже 276 дітей.

Нагадаємо, у березні до України вдалося повернути ще девʼятьох українських дітей. Четверо з них повернулися з тимчасово окупованих територій, ще п’ятеро – в межах реалізації затвердженого плану дій президента України Bring Kids Back UA.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter