З роками істотно зросла кількість українців, в яких переважає загальнонаціональна, а не локальна ідентичність

Дата: 25 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Нині, порівнюючи з 2006 роком, серед опитаних соціологами українців переважає загальнонаціональна, а не локальна ідентичність. 

Такі дані опитування, проведеного Центром Разумкова. 

Ілюстраційне зображення. Фото: npaid.org

Якщо говорити про цифри, то у 2006 році з Україною себе ототожнювали 33% опитаних, а нині – 53%. Також з 44% до 28% зменшилася частка тих, хто найбільше пов’язаний зі своїм містом чи селом, втім, не змінилася частка тих, хто ідентифікує себе з регіоном (відповідно 15% і 13%).

Незначна частина респондентів ідентифікувала себе з Європою (3%), хоч це більше, ніж було у 2006 році (0,8%). Незначною називають дослідники й частку тих, хто ідентифікує себе з Радянським Союзом (2%) та з Росією (0,1%). Серед опитаних лише 9% бажають, щоб нині відновилися порядки, що панували за часів СРСР. 

“Отже, якщо у 2006 році переважала локальна ідентичність, то зараз — загальнонаціональна”, – констатують соціологи. 

Тих, хто ототожнює себе з Україною, більшість у Західному і Центральному регіонах (відповідно 58% і 56%). Водночас сукупна частка тих, хто пов’язує себе насамперед зі своїм поселенням або регіоном, становить більше ніж половину (53%) у Південному регіоні (при 45% тих, хто пов’язує себе з Україною). У Східному регіоні частки перших і других приблизно рівні (відповідно 45% і 44%).

Тих, хто пов’язує себе насамперед з Україною, більше серед молоді та людей середнього віку. 

Загалом 95% опитаних вважають себе етнічними українцями, 2% — етнічними росіянами, 2% віднесли себе до інших етносів, 1,5% не визначилися зі своєю етнічною належністю.

Дослідники цікавилися думкою 2016 респондентів віком від 18 років, які живуть на територіях, що контролює український уряд та на яких не ведуть бойових дій.

Нагадаємо, що демократичні цінності стали популярнішими серед українців, ніж до початку великого вторгнення росіян. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter