З РФ повернули тіло свавільно затриманого старости з Сумщини Олексія Винниченка

Дата: 25 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Старосту села Гребениківка Сумської області Олексія Винниченка російські військові викрали з власного будинку у березні 2022 року. Нещодавно з РФ повернули його тіло, яке доставили на судово-медичну експертизу для встановлення особи загиблого.

Про це розповіла представниця Нацради з питань телебачення і радіомовлення у Сумській області Лариса Якубенко.

Олексій Винниченко. Anna Myronenko

За її словами, 24 лютого 2022 року російські війська окупували прикордонне село та розташували свою техніку між будинками.

“Отець Роман, настоятель Олександро-Невського храму у Гребениківці, розповів, що хтось здав адреси мисливців, і окупанти почали шукати по будинках зброю. У кого знайшли, тих арештували”, – пише представниця Нацради.

Як зазначає Якубенко, того дня окупанти затримали Винниченка та ще трьох односельців. Пізніше його пошматовані документи знайшли в одному з населених пунктів.

“Про долю старости понад 2 роки ніхто не знав. Додому він повернувся у труні. Сьогодні про його смерть повідомила племінниця, – зазначає вона.

За інформацією “Суспільного”, тіло старости передали для проведення ДНК-експертизи, яка дозволить ідентифікувати особу загиблого. Після цього останки чоловіка повернуть його рідним.

У телерадіокомпанії додали, що у 2022 році з російської неволі повернули двох свавільно затриманих мешканців села. Серед звільнених був місцевий мешканець – Анатолій Ярош. 

Нагадаємо, в Україну у рамках репатріаційних заходів, повернули тіла ще 254 загиблих українських військових. Зокрема, повернули тіла 221 захисника, які воювали на Донецькому напрямку, 25 загиблих воїнів із Запорізького напрямку, чотирьох полеглих оборонців з Луганського напрямку та чотирьох загиблих воїнів, чиї тіла передали з моргів на території Росії.

Репатріація тіл відбулася за сприяння Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими, Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, уповноваженого зі зниклих безвісти у співпраці з Обʼєднаним центром при Службі безпеки України, Управління цивільно-військового співробітництва Збройних сил України, іншими силовими структурами, відомствами та міжнародними організаціями.


Центр прав людини ZMINA разом з українськими та міжнародними партнерами документує насильницькі зникнення, затримання та викрадення цивільних осіб на тимчасово окупованих територіях. Якщо ваші рідні зникли або ви маєте побоювання, що їх могли викрасти, – напишіть, будь ласка, на нашу електронну адресу es@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами. 

Отримана інформація за згодою заявника буде використана для звернень до національних та міжнародних слідчих органів, а також міжнародних організацій для внесення ними інформації до періодичних звітів, зокрема до Комітету ООН проти тортур, Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідувань подій в Україні, Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні, Міжнародного кримінального суду тощо, для  документування та подальшого розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні й притягнення винних до відповідальності.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter