З поточного року в Україні хочуть розпочати видавання е-рецептів на антибіотики та гормональні препарати

Дата: 17 Червня 2021
A+ A- Підписатися

Комітет з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування доручив відповідальним органам протягом двох тижнів надати чіткий план запровадження електронного рецепта на антибіотики, гормональні препарати та імуномодулятори. 

Про це повідомили на сайті парламенту. 

Фото: volynnews.com

Про необхідність введення електронних рецептів на антибіотики, гормональні препарати та імуномодулятори сказав під час засідання комітету заступник секретаря Ради національної безпеки і оборони Олексій Соловйов

“Неконтрольоване споживання цих груп препаратів є дуже небезпечним, і це є питанням національної безпеки”, – наголосив він. 

Під час обговорення поточного стану впровадження е-рецепта в Україні голова комітету Михайло Радуцький підкреслив, що значна кількість ухвалених останнім часом законопроєктів у сфері охорони здоров’я не може працювати через відсутність системи. 

Електронні рецепти в Україні почали виписувати з 2019 року. Як зазначали в Національній службі здоров’я, серед переваг е-рецептів, зокрема, мінімізація помилок під час виписування та економія часу лікаря і пацієнта.

Термін дії е-рецепта, що зберігається в електронній системі охорони здоров’я, становить 30 днів. Протягом цього часу пацієнт має змогу отримати виписані йому ліки в будь-якій аптеці, що уклала договір з НСЗУ. Анулювати рецепт може лікар, який його виписав. Після цього пацієнт отримує смс повідомлення такого змісту: “Відкликано рецепт: ХХХХ-ХХХХ-ХХХХ-ХХХХ від ХХ.ХХ.ХХ”.

Нагадаємо, що цього року кількість аптек, де працює програма “Доступні ліки”, збільшилася до 10 тисяч. За даними уряду, минулого року “Доступними ліками” користувалися 2,3 мільйона громадян. 

Нещодавно в парламенті зареєстрували законопроєкт, яким пропонують створити посаду медичного омбудсмана. ZMINA докладно розповідала, хто зможе ним стати, над чим працюватиме медичний омбудсман та де ще у світі є така посада. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter