З початку року на Донеччині до поліції через домашнє насильство звернулися 87 дітей 

Дата: 19 Липня 2023
A+ A- Підписатися

Попри активні бойові дії та окупацію чистини регіону правоохоронці Донецької області практично щодня фіксують нові випадки насильства щодо дітей, жінок та чоловіків. Так, з початку 2023 року поліцейські опрацювали понад 3 200 повідомлень про домашнє насильство, з яких 87 – подали діти.

Про це повідомляє Головне управління Національної поліції в Донецькій області.

Фото: Depositphotos

Так, станом на 18 липня 2023 року поліція Донеччини притягнула до відповідальності понад тисячу кривдників, ще проти дев’ятьох осіб відкрили кримінальне провадження. 

“На фоні щоденного стресу люди потерпають від насильства, яке за формою може бути психологічним, фізичним, економічним та сексуальним. В умовах ворожих атак поліцейські Донеччини роблять усе можливе, щоб запобігти домашньому насильству та захистити постраждалих”, – уточнили в органі.

У 2023 році працівники поліції склали 1 161 адмінпротокол за статтею 173-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення “Вчинення домашнього насильства, насильства за ознакою статі, невиконання термінового заборонного припису або неповідомлення про місце свого тимчасового перебування”. Щодо агресорів ухвалили 607 термінових заборонних приписів.

Крім того, окремим напрямом діяльності поліції є превентивна робота з громадянами задля запобігання домашньому насильству. Наразі на обліках в обласній поліції перебувають 1 043 особи, з якими правоохоронці проводять профілактичні заходи. 

Наприкінці поліцейські наголосили, що війна – це не привід терпіти домашнє насильство, і закликали громадян не мовчати та інформувати поліцію про такі випадки. 

Раніше ZMINA писала про випадки, коли діти самостійно зверталися до правоохоронців через домашнє чи сексуальне насильство, яке над ними вчиняють дорослі. Приміром, у грудні 2022 року вихованка дитбудинку на Львівщині розповіла, як п’ять років її ґвалтував дядько й збирався зробити те саме з її сестрою.

Крім того, наприкінці березня 2023 року на Закарпатті 12-річна дівчинка повідомила поліції, як удома її ґвалтують мати та вітчим. Нині дитина перебуває під опікою соціальних працівників, а обох дорослих затримали. Кримінальне провадження відкрили за статтею щодо зґвалтування.

Нагадаємо, що ZMINA зібрала контакти організацій, що надають як безоплатну психологічну підтримку, так і платні консультації.

Крім того, для самозарадності можна пройти онлайн-курси “Базова психологічна допомога в умовах війни”, “Знати, як допомогти” та виконати вправи й рекомендації в ілюстрованому керівництві Всесвітньої організації охорони здоров’я про важливі навички в періоди стресу.

Читайте також: Чи допоможе хімічна кастрація педофілів боротися зі статевими злочинами проти дітей?

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter