З початку року до ростовського суду надійшло вісім кримінальних справ щодо цивільних українців

Дата: 18 Березня 2024
A+ A- Підписатися

З початку року до Південного окружного військового суду в Ростові-на-Дону надійшло щонайменше вісім кримінальних справ, фігурантами яких є цивільні українці. Більшість із них звинувачують у “терористичній діяльності”.

Про це повідомляє правозахисне товариство “Меморіал”.

Так, за інформацією правозахисників, у Ростові засудили 25-річного мешканця Маріуполя Артема Постемського. Наразі невідомо, до якого терміну ув’язнення засудили чоловіка. Постемського звинувачують у “виправданні тероризму” через публікації в соцмережах. Цю ж статтю інкримінують 36-річному Миколі Голубову з Бердянська. Судовий процес у його справі ще не розпочався.

У цьому ж суді розглядатиметься справа мешканця Мелітополя Вадима Цуркана, якого росіяни обвинувачують одразу за шістьма статтями Кримінального кодексу РФ. За версією російських слідчих, він готувався підірвати автомобіль місцевого силовика за завданням української розвідки.

За даними “Меморіалу”, у Ростові також розглядатимуть справу трьох українців – Антона Жуковського, Дмитра Сергєєва та Яніни Акулової. За версією російських слідчих, вони нібито планували підірвати саморобний вибуховий пристрій на ринку в Мелітополі.

Окрім згаданих справ, у Ростові судитимуть ще двох мелітопольців – волонтерку Маргариту Харенко та спортсмена-важкоатлета Сергія Авраменка. Росіяни звинувачують їх в організації вибухів у Мелітополі.

Також, за словами правозахисників, у Ростові судитимуть мешканця Павлограда Сергія Єржова. 23 червня 2023 року чоловіка затримали в окупованому Криму за нібито підрив газової труби в Ялті.

За інформацією “Меморіалу”, ростовський суд також слухатиме справу українця Сергія Куріса. Його затримали ще восени 2019 року, коли він приїхав до Донецька з Харкова, щоб провідати сім’ю. У записці рідним він повідомляв про постійні катування. Зараз його звинувачують у “шпигунстві та сприянні тероризму”.

У Росії також засудили викраденого в Новій Каховці Артема Баранова до позбавлення волі на 10 років та 6 місяців. Українцю висунули звинувачення за статтею 276 Кримінального кодексу РФ (“Шпигунство”). 

Нагадаємо, мешканця Нової Каховки Артема Баранова росіяни викрали з власної квартири 13 серпня 2022 року. Спочатку чоловіка утримували в підвалі Каховського поліційного відділку, після чого перевезли до табору утримання військовополонених в окупованому Севастополі. Там він нібито мав очікувати на обмін, але натомість наступні кілька місяців його переправляли до різних в’язниць на території Росії. В лютому 2023 року проти Артема Баранова порушили кримінальну справу за статтею “Шпигунство”, яка за Кримінальним кодексом РФ передбачає від 10 до 20 років ув’язнення. Чоловік має проблеми зі здоров’ям, і рідні побоюються, що він може не витримати умов полону. 

Зокрема, за словами родичів, в Артема вроджена серцева вада, панкреатит і клишоногість (йому тричі робили операцію на нозі). Крім того, його мати тяжко хвора: у неї рак горла та діабет. Невідомо, чи зможе вона дожити до повернення сина. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter