З початку повномасштабної війни поліція отримала звернення про 9764 зниклих дітей

Дата: 03 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

24 лютого 2022 року працівники Нацполіції отримали 9631 звернення, які стосуються зникнення безвісти 9764 дітей.

Про це повідомив заступник начальника Управління ювенальної превенції Національної поліції Ярослав Шанько.

Фото: Depositphotos

“Попри численні заклики міжнародних інституцій щодо неухильного дотримання міжнародного законодавства, злочини, які вчиняються РФ відносно українських дітей щодня збільшуються. З моменту впровадження воєнного стану на території України станом на сьогодні до органів Національної поліції надійшло 9631 звернення про зникнення безвісти 9764 дітей”, – зазначив він.

Наразі 347 дітей перебувають в активному розшуку. З них 323 зникли на території ведення бойових дій. 

Також, за словами Шанька, ювенальна превенція створила чат-бот “Пошук дітей” у телеграмі. Там за спрощеною формою можна подати інформацію про зникнення дитини безвісти, після чого правоохоронці негайно зареєструють справу та відреагують на неї.

Водночас ювенальні поліцейські удосконалюють систему пошуку дітей шляхом побудови комплексної системи інформування українців про безвісти зниклих дітей. Зокрема, вони здійснюють розсилку інформативного характеру у форматі СМС чи повідомлення в додатку – Київстар, Glovo, Uklon, Opti, 838 тощо. 

Крім того, правоохоронці досягнули домовленостей з однією з міжнародних організацій щодо створення мобільного застосунку, спрямованого на пошук безвісти зниклих дітей в умовах війни шляхом зіставлення інформації, зокрема їхніх зображень. Додаток ще у розробці. 

Нагадаємо, що росіяни вивезли щонайменше тисячу дітей з Херсонської області до Росії під час окупації регіону. Херсонські лікарі та співробітники центру соціально-психологічної реабілітації рятували українських дітей від депортації, підробляючи документи.

Директор центру соціально-психологічної реабілітації у Степанівці Володимир Сагайдак зумів сховати від російських військових 52 маленьких підопічних. Він розповів журналістам, що деяких дітей відправив додому до своїх співробітників, інших відвіз до далеких родичів. З ним залишилися старші діти. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter