З початку повномасштабного вторгнення відбулося понад 40 обмінів військовополоненими

Дата: 27 Червня 2023
A+ A- Підписатися

З початку повномасштабного наступу й до 15 червня 2023 року відбулося 44 обміни військовополоненими між Україною та Росією, загалом з полону станом на цю дату повернули близько двох з половиною тисяч українських армійців.

Про це повідомила Медійна ініціатива за права людини (МІПЛ).

Під час обміну військовополоненими. Джерело: t.me/ermaka2022

Правозахисники нагадали, що перший після початку повномасштабної агресії РФ обмін бранцями відбувся 1 березня 2022 року на Сумщині. Тоді з полону повернули пʼять українських військовослужбовців. 

Водночас у МІПЛ наголосили на тому, що зараз точно не відомо, скільки військовополонених утримують у РФ, але йдеться про тисячі осіб. Частина з них перебуває на окупованих територіях Донецької та Луганської областей, втім більшість росіяни вивезли на територію Росії, уточнили в повідомленні.

Полонених утримують, зокрема, в слідчих ізоляторах і виправних колоніях. МІПЛ ідентифікувала 42 таких місця утримання в РФ. Вони розташовані як у прикордонних з Україною областях, так і в глибині країни.

Напередодні повномасштабного вторгнення або вже після 24 лютого 2022 року їх звільнили від громадян Росії; арештанти з-поміж росіян залишилися в місцях утримання як персонал, стверджують правозахисники.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що МІПЛ, опитавши звільнених з полону українських військових, ідентифікувала та позначила на мапі 42 місця несвободи на території РФ, де утримують бранців.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter