З початку повномасштабного вторгнення понад 50 гуманітарних працівників були вбиті або поранені – МЗС

Дата: 19 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

Сьогодні, у Всесвітній день гуманітарної допомоги, Міністерство закордонних справ України оприлюднило інформацію про кількість загиблих та поранених гуманітарних працівників, волонтерів і рятувальників з початку повномасштабного вторгнення.  

Про це повідомляє Урядовий портал у заяві МЗС України.

Фото: Гуманітарна місія “Проліска”

Відповідно до заяви МЗС, від початку повномасштабного російського вторгнення при виконанні службових обов’язків загинули 93 співробітника Державної служби України з надзвичайних ситуацій, ще майже 400 рятувальників дістали поранення. 

З лютого 2022 року внаслідок атак Росії в Україні сталося понад 150 інцидентів, які безпосередньо вплинули на гуманітарну допомогу, і понад 50 гуманітарних працівників були вбиті або поранені”, – йдеться у повідомленні.

Також у відомстві додали, що у цей же період було завдано понад 60 авіаударів по гуманітарних складах. У грудні 2023 року в Херсоні та області було вщент зруйновано п’ять складів неурядових гуманітарних організацій, які надають необхідну допомогу незахищеним верствам населення. Конвої Організації Об’єднаних Націй, що перевозять гуманітарну допомогу, також ставали об’єктами нападів і обстрілів. Цьогоріч атак з боку РФ зазнали вже 12 пунктів видачі гуманітарної допомоги.

“На жаль, ці трагічні цифри збільшуються чи не щодня. Так, 14 серпня цього року внаслідок атак рф на Куп’янськ та Херсон загинули гуманітарні працівники фонду IBC Україна та отримали поранення працівники ADRA Ukraine. Вклоняємося перед пам’яттю тих, хто віддав своє життя заради інших, та бажаємо швидкого одужання всім постраждалим”, – додають у відомстві.

Додамо, що під час війни в Україні діють так гуманітарні організації як: Офіс Координатора системи ООН в Україні, Управління ООН з координації гуманітарних питань, Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, Міжнародна організація з міграції, Всесвітня організація охорони здоров’я, Дитячий фонд ООН, Всесвітня продовольча програма тощо.

Нагадаємо, що за два роки повномасштабної війни з РФ із прифронтових районів Донеччини евакуювали понад 197 тисяч громадян, із них більш ніж 24 тисячі діти.

Раніше ZMINA писала про “Переслідування волонтерів за незаконне використання гуманітарки: що не так із законодавством і як це можна змінити”, а також про “Справи проти волонтерів: як силовики підставляють тих, хто допомагає армії”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter