З початку окупації Криму до лав російської армії незаконно призвали понад 44 тисячі місцевих чоловіків – Ташева

Дата: 19 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Із 2014 року в тимчасово окупованому Криму до лав армії РФ призвали 44,5 тисячі осіб, з них близько 5,5 тисячі – у 2023 році.

Про це повідомив Укрінформ із посиланням на постійну представницю президента України в АРК Тамілу Ташеву.

REUTERS / Alexey Pavlishak / File Photo

Це вже 18-та призовна кампанія в Криму на строкову службу за часів окупації. За цей час було призвано 44,5 тисячі осіб. На строкову службу призивають як громадян України, так і Росії, які перебувають на території півострова“, – сказала Ташева.

За її словами, точні цифри щодо мобілізації на півострові назвати важко, але представництво президента, щоб зрозуміти, яка приблизна кількість людей була мобілізована після повномасштабного вторгнення РФ в Україну, намагається відстежувати інформацію з додаткових джерел. Наприклад, це виділення земельних ділянок тим, хто пішов на контрактну службу. Або за кількістю похоронів.

Оскільки за рішенням окупаційної адміністрації особа, яка мобілізується, може потім претендувати на певні пільги або на земельні ділянки.

За даними представництва, у Криму розглянули 497 кримінальних впроваджень за статтею про ухилення від призову на військову службу, з них 185 – після 24 лютого 2022 року. Загалом зафіксовано понад 450 випадків визнання жителів Криму винними в небажанні служити в складі окупаційного контингенту.

Нагадаємо, станом на 4 грудня підтверджено взяття в полон щонайменше 38 військовослужбовців РФ з Криму, більшість із яких, ймовірно, є громадянами України.

Також, за даними посадовців, щонайменше 584 солдатів російської армії поховали на півострові. З них, імовірно, 456 чоловіків були громадянами України.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter