З початку 2024 року українці, які власним коштом відновили пошкоджене росіянами житло, зможуть отримати компенсації

Дата: 28 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

27 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон про розширення програми “єВідновлення”. Наразі кошти на виплату за цією програмою зможуть нараховувати тим громадянам, які зробили ремонт власним коштом ремонт житла, що було пошкоджене або зруйноване через війну.

Про це йдеться на сайті Верховної Ради.

Наслідки обстрілу Кривого Рогу військами РФ. Фото: Сергій Кочмарський/ZMINA

Як інформують у Мінвідновлення, виплати за новою формою компенсації почнуть здійснювати з 1 січня 2024 року. Щоб їх отримати, треба буде подати заявку в застосунку або на порталі “Дія”.

Заяви розгляне спеціальна комісія, створена при органах місцевого самоврядування. Ці ж комісії обстежуватимуть знищене житло.

При визначенні розміру компенсації комісія буде орієнтуватися на акт первинного огляду пошкодженого житла, який проводиться після пошкодження будівлі, а також чек-лист із встановленою вартістю будматеріалів та робіт, затверджений Кабміном.

Саму ж компенсацію надаватимуть у формі електронного житлового сертифіката. Його можна буде використати для купівлі житла на первинному чи вторинному ринку або ж як інвестицію в майбутню нерухомість.

Нагадаємо, станом на середину жовтня поточного року у рамках програми “єВідновлення” близько 50 тисяч власників пошкодженого внаслідок російських обстрілів житла подали заяви про отримання грошей на ремонт. З них майже 20 тисяч українців вже отримали виплати на суму 1,5 мільярда гривень.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter