З окупованих територій Запорізької та Херсонської областей повернули ще шістьох дітей

Дата: 13 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

На підконтрольну українській владі територію вдалося повернути шістьох дітей з окупованих регіонів. 

Про це повідомив Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

Фото: Омбудсман України

Як розповіли батьки, їхні діти були змушені відвідувати російські навчальні заклади та брати участь у святкуванні російських національних свят. Також на батьків тиснули, щоб ті оформили російські документи.

Крім того, в помешкання родин неодноразово вдиралися озброєні російські військові, які проводили необґрунтовані обшуки.

“Відчуття безправності, обмеженості, усвідомлення того, яке майбутнє очікує на дітей, стало поштовхом для виїзду”, – підкреслив Лубінець.

Фото: Омбудсман України

Одна з родин уже відвідала Центр захисту прав дитини, де команда представників громадських організацій, благодійних фондів та державних установ надала необхідну допомогу.

“Іншою родиною займалися наші працівники із регіонального представництва Черкаської області. Вони долучили до допомоги ГО “Обʼєднання багатодітних родин “Крила” та “Карітас-Спес Україна”. Вкотре дякую організаціям та фондам, які допомагають повернутим дітям та їхнім родинам”, – зазначив Омбудсман.

Він також наголосив, що Україна готова повернути кожного громадянина і надати базову гуманітарну, медичну, психологічну та соціальну допомогу. Правоохоронні органи також задокументують усі злочини росіян, свідками чи постраждалими від яких стали українські діти.

Нагадаємо, що в липні з окупованих територій Донецької, Херсонської та Запорізької областей вдалось евакуювати 12 дітей разом з їхніми родинами.

Зі слів повернутих, росіяни на тимчасово окупованих територіях затримують, б’ють, катують струмом, вчиняють психологічний тиск на дорослих, а дітей – допитують без присутності батьків і також застосовують методи катування. Крім того, вони регулярно проводять безпідставні обшуки в будинках місцевих мешканців.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter