З окупованих Херсонської та Запорізької областей на безпечну територію вивезли ще сімох дітей

Дата: 03 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Ще семеро дітей виїхали з тимчасово окупованої території Херсонської та Запорізької областей. Наразі їм надають усю необхідну допомогу.

Про це повідомив Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

Фото: Офіс Омбудсмана

“Діти з родинами виїхали із Запорізької та Херсонської областей. Дехто із сімей пережив справжнє жахіття в окупації і став свідком того, як росіяни мародерили будинки місцевих мешканців, змушували брати російські паспорти, вчиняли насильство над українцями, змушувати дітей навчатися в школі за канонами “руского міра”. А родини, де є хлопці-підлітки, виїжджали з тимчасово окупованої території, аби їх дітей згодом не забрали до російської армії”, – зауважив Омбудсман.

Батьки дітей у Центрі захисту прав дитини зазначили, що перспективи майбутнього на тимчасово окупованій території не вписуються в подальше бачення життя їхніх сімей, тож вони ухвалили рішення виїхати на підконтрольну Україні територію.

Фото: Офіс Омбудсмана

“Нині з ними спілкуються і допомагають представники нашого офісу, державні структури та благодійні організації. Попереду чимало роботи: відновлення документів, влаштування дітей у навчальні заклади та гуртки, пошуки роботи тощо. Тож шлях адаптації має бути легшим, адже спеціалісти надаватимуть необхідну медичну, психологічну, гуманітарну та соціальну допомогу, а відповідні держоргани зафіксують з їх слів факти російських злочинів, свідками яких вони стали”, – додав Лубінець.

Нагадаємо, що 28 березня з тимчасово окупованих територій вдалося повернути ще трьох дітей та їхні родини. Регіони, звідки виїхали українці, не уточнюють. Тоді благодійники казали, що Save Ukraine повернула з Росії та окупованих українських територій вже 276 дітей. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter