З окупованої території повернули ще шістьох дітей: наймолодшій – 4 роки

Дата: 29 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

З тимчасово окупованої Росією території вдалося повернути ще шістьох дітей та їхніх рідних. 

Про це повідомив керівник Херсонської ОВА Олександр Прокудін та організація Save Ukraine.

Одна з урятованих дітей – сирота. Дітям, яких вивезли на безпечну територію, від 4 до 17 років. 

З ними виїжджали і їхні родичі чи опікуни. Так, з 4-річним онуком виїхала Тамара Олександрівна, яка все життя пропрацювала в бібліотеці. Звідки окупанти одразу почали прибирати всі українські книги, називаючи їх “екстремістськими”. Щоб не дозволити знищити це все, жінка винесла таємно з бібліотеки майже всі українські книжки. Літературу сховала вдома, а щоб не було підозри, позаписувала їх на пусті картки односельців, які вже виїхали з окупації. Згодом кілька “деенерівців” вломилися до неї додому, шукаючи ноутбук, у якому могли бути матеріали, присвячені учасникам АТО/ООС.

Найстарша з дітей – 17-річна Ангеліна.

“Вона вже добре знає, що війна – це страх і біль. Стільки разів в окупації вона бачила дуже низько російські літаки й ракети, які летіли бомбити її земляків. Коли починалися бомбардування, дівчина сиділа під столом і молилася до Бога, щоб нічого поганого не сталося. У своєму юному віці, коли мала б мріяти про нові життєві можливості, мріє лише про одне – щоб російські війська вийшли з України”, – поділилися у Save Ukraine її історією.

Зараз Тамара Олександрівна з донькою та 4-річним онуком, а також 17-річна Ангеліна з бабусею та малими племінниками вже у безпеці. З ними, як розповів Прокудін, працюють лікарі та психологи.

З початку 2024 року на підконтрольну Україні територію вже повернули 25 дітей із Херсонщини.

Загалом станом на сьогодні за час повномасштабної війни вдалося повернути з Росії та тимчасово окупованої території 251 дитину.

Нагадаємо, що на початку лютого на підконтрольну уряду територію України повернули ще чотирьох дітей з тимчасово окупованих частин Запорізької та Херсонської областей. Дітям, яких удалося звільнити з окупації, від декількох місяців до 16 років. Усі вони зараз у безпеці в одному з центрів Save Ukraine. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter