З окупації повернули ще шістьох українських дітей з їхніми сімʼями

Дата: 17 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Організація Save Ukraine повернула з російської окупації ще шістьох українських дітей разом з їхніми родинами. Дві родини виїхали з окупованих громад Херсонщини.

Про це повідомляють Save Ukraine та очільник Херсонської ОВА Олександр Прокудін.

Так, додому вдалося повернути сімʼю, яка виховує двох братів, позбавлених батьківського піклування. Хлопчикам 12 та 16 років. 

“Олена із синами жила за 10 км від лінії фронту. Дуже добре памʼятає той ранок 24 лютого. Тоді в самій нічній сорочці вийшла на ґанок і почула вибухи – дуже злякалася. Збудила хлопців і кілька днів з ними ховалась у сараї від обстрілів. Уже через тиждень село було повністю окуповане”, – розповіли в організації.

Два місяці родина нікуди не виходила, вперше виїхала до міста лише наприкінці квітня, щоб купити продуктів. А влітку почалася тотальна фільтрація.

“Приходили співробітники ФСБ, допитували, щось шукали, примушували віддавати дітей на навчання в російську школу. Тож вибору не було – Олена із синами була вимушена покинути рідну домівку”, – зазначають у Save Ukraine.

Також на підконтрольну Україні територію евакуювалася родина з трирічною дівчинкою. 

“Початок повномасштабного вторгнення Марина зустріла в декретній відпустці на руках з однорічною Софійкою. І перші місяці були для сімʼї найважчими, адже на тлі величезного стресу донечка і мама не могли ні їсти, ні спати. російські винищувачі літали над селом на рівні ліній електропередач”, – кажуть благодійники.

Після цього почалися постійні обшуки: військові заходили в кожен дім і все перевіряли. Населення примушували брати російські паспорти й навіть не дозволяли проїхати через блокпост без них. 

Станом на 17 квітня Save Ukraine вдалося повернути до України з Росії та тимчасово окупованих територій 290 дітей.

Нагадаємо, що в Німеччині знайшли 161 українську дитину, яких вважали примусово переміщеними на окуповані території або депортованими до Росії та Білорусі. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter