З наступного року вчителям маленьких шкіл не платитимуть зарплату з бюджету: що зміниться?

Дата: 15 Березня 2024
A+ A- Підписатися

З 1 вересня 2025 року уряд не фінансуватиме з держбюджету зарплату вчителів, які викладають у школах із кількістю учнів менш як 45 осіб, а з 1 вересня 2026 року — менш як 60 осіб.

Про це розповіли у МОН. 

Ілюстраційне зображення. Фото: Sviatoslav Medyk/The Guardian

Рішення не є новим. Так, з 1 вересня 2016 року з освітньої субвенції не фінансують школи, у яких навчаються менш як 25 учнів.

Причиною змін посадовці називають бажання забезпечити доступ до якісної освіти для всіх дітей. Міжнародні дослідження, як PISA, а також результати ЗНО (НМТ) показують, що учні із сільських шкіл, як правило, мають нижчі навчальні успіхи, ніж їхні однолітки з малих і великих міст. До прикладу, учні із сіл за рівнем навчальних результатів відстають від своїх однолітків із міст на 4,5 роки – тобто їм потрібно витратити цей час, щоб мати ті ж знання і навички, що й учні того самого віку з міст.

“Показуючи нижчу якість, сільська освіта обходиться державі дорожче. На освіту одного учня із села держава в середньому на рік витрачає 30,4 тисячі гривень, а в місті — 24,4 тисячі гривень. У деяких селах вартість навчання одного учня сягає понад 51 тисячу гривень”, – розповідають у МОН. 

Місцева влада має організувати підвезення до опорної школи дітей та вчителів, які вирішили викладати у закладі. Водночас можуть ухвалити рішення не закривати школи, але тоді зарплату вчителям треба виплачувати з місцевого бюджету. 

Нагадаємо, що наявність у випускника золотої чи срібної медалі не дає переваг під час вступу до вишу. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter