Наявність у випускника золотої чи срібної медалі не дає переваг під час вступу до вишу – освітній омбудсман

Дата: 24 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Наявність у випускників 11 класів золотих чи срібних медалей не надає переваг абітурієнтам під час вступу до закладів вищої освіти. Водночас ці відзнаки мають значення під час вступу до закладу професійно-технічної освіти.

Про це заявив освітній омбудсман Сергій Горбачов

Фото: UAINFO

У 2023 році держава витратила 1,8 мільйона гривень для закупівлі 21,3 тисячі медалей, а у 2022 році – 1,77 мільйона гривень для закупівлі 20,6 тисячі медалей. Однак, за словами омбудсмана, наразі отримання медалі не дає переваг під час вступу до закладу вищої освіти, але надає її під час вступу до закладу професійної (професійно-технічної) освіти. 

“Золота медаль “За високі досягнення у навчанні” та срібна “За досягнення у навчанні” є видом морального стимулювання випускників закладів загальної середньої освіти всіх типів і форм власності”, – наголосив Горбачов.

Згідно з правилами приймання до закладів професійної освіти (училищ, ліцеїв тощо), першочергово туди зараховуються випускники шкіл, які: 

  • нагороджені золотою або срібною медаллю;
  • мають свідоцтво про базову середню освіту з відзнакою;
  • випускники закладів професійної освіти, які отримали дипломи кваліфікованого робітника з відзнакою і вступають на навчання за освітньо-професійним ступенем фахової передвищої освіти “фаховий молодший бакалавр”.

За словами Горбачова, у різні роки вступної кампанії роль медалі для абітурієнта під час вступу до закладу вищої освіти змінювалася. Ще 2014 року випускники, які здобули повну загальну середню освіту та були нагороджені золотою або срібною медаллю, а також випускники, які мали свідоцтво про базову загальну середню освіту з відзнакою, мали право на першочергове зарахування до закладів вищої освіти.

У 2015 році це положення змінили й виші мали можливість самостійно визначати, чи враховувати наявність медалі як умову для першочергового вступу.

Останніми роками, зокрема у 2023-му, наявність медалей не враховувалася під час вступу до закладів вищої освіти.

Нагадаємо, що протягом останніх років в Україні зменшується кількість випускників шкіл, тому має відбутися зменшення або укрупнення закладів вищої освіти. 

Так, у 2023 році в Україні було близько 360 тисяч випускників шкіл. П’ятнадцять років тому, 2008-го, це число сягало 640 тисяч. Спираючись на демографію, яка не враховує показників міграції, пов’язаної з повномасштабною війною, простежується постійне зменшення кількості осіб, які народилися на території України 17 років тому.

До 2033 року в Україні буде приблизно 300 тисяч випускників. Ця цифра передбачає повернення тимчасово окупованих територій Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter