Із квітня наступного року антибіотики відпускатимуть лише за електронним рецептом

Дата: 15 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

З першого квітня наступного року в Україні продаж антибіотиків в аптеках здійснюватимуть лише за електронним рецептом.

Про це розповів в інтерв’ю Укрінформу заступник міністра охорони здоровʼя Олександр Комаріда.

Олександр Комаріда. Фото: фейсбук-сторінка Аптечної професійної асоціації України

Ще влітку парламентський Комітет з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування доручив відповідальним органам надати чіткий план запровадження е-рецепта на антибіотики, гормональні препарати та імуномодулятори. Посадовцям на це тоді дали два тижні, а вже у вересні МОЗ ухвалило відповідний наказ. 

За словами Комаріди, окрім продажу лише за е-рецептом антибіотиків, до кінця наступного року так само відпускатимуть усі рецептурні ліки. 

“Ми повністю йдемо від паперових рецептів і переходимо виключно на електронні, які в нас показали себе дуже добре в рамках програми реімбурсації “Доступні ліки”. Люди вже знають, що це таке, а лікарі тим більше знають. Тому ми хочемо встановити дієві механізми контролю за відпуском власне рецептурних лікарських засобів і починаємо, звісно, з антибіотиків для боротьби з антибіотикорезистентністю”, – каже він.

Фото: trashplastic.com

Антибіотикорезистентність, про яку розповідає Комаріда, – це стійкість бактерій до одного або кількох видів антибіотиків, що виникає внаслідок неконтрольованого їхнього вживання, наприклад під час лікування інфекцій верхніх дихальних шляхів і шлунково-кишкового тракту. Насправді більшість таких станів не потребують приймання антибіотиків.

“Неконтрольований прийом антибіотиків знижує їхню ефективність у всьому світі. Бактерії набувають здатності протистояти антибіотикам і можуть “ділитися” цією здатністю з іншими бактеріями. Це призводить до невдалого лікування, збільшення витрат на лікування, ускладнень і смерті”,наголошують у Центрі громадського здоров’я. 

Нині, щоб отримати електронний рецепт, слід звернутися до сімейного лікаря. 

Термін дії е-рецепта, що зберігається в електронній системі охорони здоров’я, становить 30 днів. Протягом цього часу пацієнт може отримати виписані ліки в будь-якій аптеці, що уклала договір з НСЗУ. Анулювати рецепт може лікар, який його виписав. Після цього пацієнт отримає смс повідомлення такого змісту: “Відкликано рецепт: ХХХХ-ХХХХ-ХХХХ-ХХХХ від ХХ.ХХ.ХХ”.

Нагадаємо, що цього року аптеки зобов’язали сплачувати штраф за продаж ліків неповнолітнім.

Фотографія обкладинки: terminovo.te.ua

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter