З кінця лютого війська РФ зруйнували або пошкодили понад 350 бібліотек в Україні

Дата: 02 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Внаслідок повномасштабного російського вторгнення 358 бібліотек в Україні пошкоджені або зруйновані.

 Про це повідомляє пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики України.

Зруйнована Чернігівська бібліотека для юнацтва. Архівне фото

“Попри воєнний стан бібліотеки залишаються осередком нашої духовності та культурної ідентичності. Дякуємо кожному та кожній, хто оберігає наш літературний спадок”, — йдеться у повідомленні.

У МКІП зазначають, що переважна кількість пошкоджених бібліотек розташована у Донецькій (31%), у Київській (21%), Миколаївській (13%) та Харківській (11%) областях.

Відомо, що на початку 2022 року публічних бібліотек в Україні було 14 511, а на момент російського вторгнення 14351 книгозбірня. У серпні їхня кількість скоротилася до 11 558 закладів.

Загальний бібліотечний фонд України наразі налічує 193,4 млн примірників документів. Загалом у бібліотеках зареєстровані 9,2 млн осіб.

Нагадаємо, що в Україні офіційно запрацювала платформа “Збережіть українську культуру”, де збиратимуть гроші на відновлення культурної спадщини України. Гроші будуть спрямовані на охорону, евакуацію, захист і збереження культурних цінностей, підтримку діяльності закладів культури та мистецтва, що постраждали внаслідок бойових дій.

За даними на 24 серпня, окупанти зруйнували чи пошкодили 469 об’єктів культурної спадщини. Збитки вже становлять сотні мільйонів гривень.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter