З кінця лютого повністю вдалося відновити вже 122 потрощені росіянами медзаклади

Дата: 27 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

За понад 10 місяців повномасштабної війни в Україні повністю відновити вдалося вже 122 об’єкти медичних закладів, які постраждали від снарядів російської армії. 

Про це розповів міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко

Хірургічний польовий госпіталь на Сході України. Фото: uk-med.org

Ще 257 закладів вдалося відновити частвово.

Станом на 27 грудня росіяни зруйнували повністю 144 заклади охорони здоров’я в Україні, а ще 958 мають різний ступінь пошкоджень.

“2022-й був роком викликів та незламності… 2023 рік для нас буде роком невтомності, у якому ми зосередимо діяльність не лише на реагуванні на щоденні виклики, а й на розвитку медичної системи та відновленні її від наслідків війни”, – обіцяє посадовець. 

МОЗ спільно з партнерами вже розробило план відновлення медичної системи від наслідків війни, який, за словами його авторів, дозволить не просто відбудувати зруйновану медичну інфраструктуру, а нарешті збудувати систему охорони здоров’я за європейським зразком.

Також до Програми медичних гарантій – 2023 ввійшла низка нових пакетів, за якими українці зможуть отримати безоплатні послуги. 

У 2023 році продовжиться наступний етап медичної реформи, у межах якого мають створити спроможну мережу медзакладів. 

Нагадаємо, що на випадок можливого блекауту в Україні готують до безперебійної роботи два рівні медзакладів, забезпечених енергоживленням та інтернетом. Планові госпіталізації та операції в лікарнях на цей період зупинять.

За даними ВООЗ, щонайменше 3 тисячі людей в Україні померли після вторгнення Росії, оскільки не мали доступу до лікування хронічних захворювань. Раніше ZMINA  розповідала, як мешканці Бахмата на Донеччині помирають без медичної допомоги. 

Фотографія обкладинки: АР / Evgeniy Maloletka

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter