З кінця лютого 2022 року в Україні зафіксували понад 2000 кібератак з боку РФ

Дата: 04 Лютого 2023
A+ A- Підписатися
З 24 лютого 2022 року в Україні офіційно зафіксували понад 2 тисячі російських кібератак на реєстри з персональними даними громадян та інформаційні системи МЗС і Міністерства оборони.
 
Про це повідомив віцепрем’єр-міністр – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров в інтерв’ю “Радіо Свобода”.
 

“Якщо ми говоримо про офіційно зафіксовані атаки, то це понад дві тисячі за рік (після 24 лютого 2022 року – ред.). Але насправді відбувається кібервійна, коли атакуються безліч інформаційних систем. І ці атаки не фіксуються, але відбуваються. Тому ми можемо говорити про набагато більшу кількість атак”, зазначив він.

За словами Федорова, росіяни намагаються потрапити в реєстри або в інформаційні системи, де зберігаються персональні дані громадян. Водночас атак зазнає енергетична сфера, інформаційні системи, які пов’язані з МЗС, з Міноборони. Але поки що окупантам вдається тільки атакувати сайти якихось невеличких громад.

“Перед вторгненням, за 3-4 місяці, власна команда хакерів атакувала нас 24/7 і ми змогли попередити багато сенситивних кібератак на енергетичну сферу, на державні портали, на державні сервіси”, сказав Федоров. 

Також міністр зауважив, що після 24 лютого зафіксували сотні кібератак на за стосунок “Дія”. За його словами, застосунок не зберігає персональних даних. Саме тому, на його думку, архітектура “Дії” побудована ідеально для воєнного часу і її досить складно атакувати. 

Нагадаємо, що щодоби фахівці Держспецзв’язку нейтралізують від 5 до 40 потужних DDoS-атак високого рівня з боку РФ. За грудень 2022 року вони зупинили та заблокували 395 таких атак.

Зокрема, Держспецзвʼязку розслідуються також інциденти в приватному секторі – лише тут це близько 200–300 кіберінцидентів за добу, що досліджуються переважно в напівавтоматичному режимі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter