З дев’яти населених пунктів Донеччини планують евакуювати 130 дітей

Дата: 06 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

З дев’яти населених пунктів Донецької області, які розташовані поблизу районів ведення бойових дій, планують вивезти 130 дітей.

Про це під час телемарафону поінформувала віцепрем’єр-міністерка міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук.

Фото: АрміяInform

У нас є 130 дітей, яких ми зараз маємо вивезти з 9 населених пунктів Донецької області, 220 діток із 5-кілометрової зони на Сумщині уже вивезено. Ще маємо нові населені пункти на Сумщині, з яких вивозимо. І уже до речі, 1800 людей на Сумщині з 5-кілометрової зони покинули небезпечні території“, сказала посадовиця.

Як повідомила Верещук, якщо це обов’язкова евакуація, влада все організовує безплатно, зокрема на Сумщині, Донеччині, Харківщині або Запоріжжі, всі громадяни отримують інформацію про те, куди йти та до кого звернутися.

Наприклад, щодня із Сум до Києва відправляється еваковагон. Люди можуть приїхати прямо на перон і сісти безоплатно у потяг та приїхати до Києва. Там на пероні їм дають кошти: 2 тисячі – працездатній особі та 3 тисячі – на кожну дитинку або людину з інвалідністю. А також починає рухатися потяг до Харкова. Ми теж пропрацьовуємо, бо люди просять“, заявила вона.

Верещук додала, що є люди, які відмовляються евакуйовуватися, і тоді вони пишуть письмову відмову і залишаються мешкати у цих населених пунктах на свій страх і ризик.

Віцепрем’єр-міністерка, відповідаючи на питання про здійснення захисту на територіях, близьких до лінії фронту, звідки евакуйовують людей, зазначила, що Сили безпеки й оборони закривають ці населені пункти на в’їзд.

 “Ті всі населені пункти – 21 на Сумщині, велика кількість на Донеччині – всі закриті на в’їзд. Можна в’їхати тільки за паспортом, тільки дорослим, тільки з дозволу і тільки – не дай Боже, наприклад, якщо похорон або ще щось. Тільки у цьому випадку“, запевнила посадовиця.

Нагадаємо, 5 серпня Координаційний штаб із питань проведення обов’язкової евакуації населення в умовах воєнного стану за зверненням Донецької ОВА ухвалив рішення про примусову евакуацію дітей ще з дев’яти населених пунктів Донеччини, які розташовані поблизу районів ведення бойових дій.

Раніше ZMINA повідомляла, що 15 липня із Сум до Києва вирушив перший евакуаційний потяг, він щодня везтиме людей до столиці. Там їм виплачуватимуть грошову допомогу та, за потреби, поселятимуть у Вишгородському районі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter