З червня батьки деяких дітей отримають гроші на їхнє оздоровлення в Карпатах: хто може розраховувати на допомогу?

Дата: 10 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Кабінет Міністрів ухвалив постанову щодо експериментального проєкту з оздоровлення і відпочинку дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки. 

Про це розповіли в уряді. 

Ілюстраційне зображення. Фото: Nicole Tung / The New York Times

Оздоровлюватимуть дітей у таборах державних підприємств, зокрема Український дитячий центр “Молода гвардія”, і в закладах оздоровлення та відпочинку вищої категорії з відповідного реєстру. Перелік можна переглянути за посиланням

Урядовці характеризують принцип, що закладений в експериментальному проєкті, як “гроші ходять за дитиною”. Це матиме такий вигляд: 

  • Батьки дітей, які можуть розраховувати на підтримку, отримують електронне повідомлення. Якщо в батьків чи осіб, які їх замінюють, є “Дія”, то сповіщення надійде туди. 
  • Після цього вони отримають картку за спеціальним режимом використання, на яку зарахують кошти в розмірі п’яти прожиткових мінімумів для дітей віком 6–18 років, що нині становить понад 14 тисяч гривень. 
  • Кошти можна витратити для придбання путівки на оздоровлення або відпочинок в одному з таборів вищої категорії в карпатському регіоні – Львівська, Івано-Франківська, Закарпатська, Чернівецька, Тернопільська області. 

Щодо дітей, які можуть розраховувати на підтримку, то до них зарахували: 

  • Дітей, які проживають на територіях, що були в тимчасовій окупації, перебувають у зоні активних бойових дій або розташовані на кордоні з російською федерацією. До останньої категорії зарахували Дніпропетровську, Донецьку, Запорізьку, Луганську, Миколаївську, Сумську, Харківську, Херсонську, Чернігівську, Київську області.
  • Дітей з малозабезпечених родин.
  • Дітей з інвалідністю (здатні до самообслуговування). 
  • Дітей із багатодітної сім’ї.

Оздоровити урядовці планують цього року щонайменше 25 тисяч дітей віком 7–18 років. 

“Автоматичне поширення проєкту на всіх дітей з даних категорій, прозора система виплат коштів на оздоровлення та відпочинок їх батькам, значне розширення кількості надавачів послуг з оздоровлення та ринкова конкуренція сприятимуть забезпеченню належної якості послуг і, відповідно, ефективному витрачанню державних коштів”, – каже перша заступниця міністра соціальної політики Дарина Марчак.

Оздоровлювати дітей мають і в Міжнародному дитячому центрі “Артек”. Утім, путівки туди розподілятимуть через управління соціального захисту в місцевих громадах. Право на їхнє отримання мають усі діти з родин, які потребують фінансової підтримки від держави (належать до малозабезпечених сімей). 

Нагадаємо,  у ЮНІСЕФ вважають, що війна в Україні штовхає ціле покоління дітей до краю прірви, адже щонайменше 1,5 мільйона з них тепер мають ризики депресії, тривожності, посттравматичного стресового розладу та інших проблем психічного здоров’я з потенційними довгостроковими наслідками.

Понад чверть українських дітей, які стали свідками або учасниками подій війни, розлучились із рідними. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter