З березня 2023 року українські біженці платитимуть за проживання у польських закладах розміщення

Дата: 29 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

У Польщі змінюються умови приймання біженців з України. Відповідно до нових правил їхнє проживання у колективних закладах розміщення з березня 2023 року стане платним.

Про це заявив прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький.

Фото: Centrum Pomocy Humanitarnej PTAK

Зокрема, з 1 березня 2023 року буде запроваджена оплата для тих українських біженців, які перебувають у колективних закладах розміщення понад 120 днів. Спочатку біженці з України покриватимуть 50% вартості проживання, через кілька місяців – 75%.

Цей обов’язок не поширюватиметься, зокрема, на людей з інвалідністю, дітей, вагітних жінок, осіб пенсійного віку та осіб, які піклуються про щонайменше трьох дітей.

Також положення передбачають, що подання заявки на номер PESEL громадянами України, які приїхали до Польщі після російського нападу 24 лютого, буде обов’язковим. Біженцям, які отримають номер PESEL і покинуть Польщу, цей номер буде заморожено.

“Ми готуємося до можливої наступної хвилі біженців… і хочемо, аби система була відповідно приготована, щоби польські платники податків якнайменше мали платити за цю можливу чергову хвилю біженців”, – пояснив прем’єр-міністр Польщі.

Нагадаємо, що від початку повномасштабної війни біженці з України сплатили в Польщі податків на 2 мільярди євро. Це втричі більше, ніж країна витратила їм на допомогу.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter