У Польщі українці платять втричі більше податків, ніж країна витрачає на біженців

Дата: 07 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Від початку повномасштабної війни біженці з України сплатили в Польщі податків на 2 мільярди євро. Це втричі більше, ніж країна витратила їм на допомогу. 

Такі дані навів професор Мацей Дущик з Центру досліджень міграції Варшавського університету.

Фото: Associated Press

Польський уряд отримав від ЄС 700 мільйонів злотих і чекає на транш на ще 200 мільйонів злотих на біженців. Утім, на думку Мацея Дущика, влада “неправильно просить гроші”, тому стикається з кризою через витрати на біженців.

“Ми витратили 3,5 мільярди злотих (750 млн євро) на допомогу українцям, але підрахунки віцепрезидента Польського фонду розвитку Бартоша Марчука показують, що ми отримали 10 мільярдів злотих (2 млрд євро) від сплачених ними податків”, – заявив експерт.

Він додав, що значну частину допомоги українцям виділили приватні польські фонди. Так само суттєво допомогли міжнародні організації: ЮНІСЕФ, ООН, Червоний Хрест. Тому навіть значні витрати Польщі на систему освіти та охорону здоров’я частково вирівнюються.

“Пам’ятаймо, що польський ринок праці дуже абсорбуючий. Українці працюють, платять внески та податки. Про самі витрати говорити неправомірно”, – підсумував Мацей Дущик.

Раніше ZMINA писала, що в Польщі про наміри повернутися до України говорять 58% українців, які виїхали. Ще 30% збираються лишитись у Польщі на довший період, а 12% хочуть переїхати до інших країн.

Наймобільнішою групою біженців залишаються люди віком від 26 до 45 років. Це пов’язане, з одного боку, з більшою рішучістю в пошуках безпеки за межами власної країни, а з іншого – з необхідністю захистити дітей від загрози з боку російських військ.

Нагадаємо, що сенат Польщі ухвалив резолюцію про визнання терористичним режиму в Росії. Голосування щодо резолюції відбувалося 26 жовтня, а підтримали документ 85 сенаторів – усі, які були на голосуванні. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter