З березня 2023 року МЗС Німеччини виявило 16 російських дезінформаційних сайтів, що імітують ЗМІ

Дата: 16 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

У Німеччині росіяни створили щонайменше 16 німецькомовних сайтів починаючи з березня 2023 року. Ці сторінки в межах російської програми з дезінформації “Двійник” імітують медіа і поширюють російські наративи на Заході задля впливу на російсько-українську війну та щоб підірвати ліберальну демократію.

Про це повідомляє газета Tageszeitung у своїй статті “Клони Кремля”.

Кіберкомандування США, яке є частиною Збройних сил США, зазначає, що ці сайти негативно зображують Україну, поширюють кремлівські наративи про війну. У цих наративах, як зауважує американське відомство, росіяни заперечують масові вбивства в Бучі та сіють страхи в Європі.

Повідомляється, що Кремль створював сторінки-клони як німецьких видань Der Spiegel, Bild та Süddeutsche Zeitung, так і інших міжнародних ЗМІ – Fox News, Washington Post та Le Parisien.

Напередодні МЗС Німеччини виявило, що за чотири тижні в період навколо початку 2024 року понад 50 тисяч фальшивих акаунтів у соціальних мережах опублікували мільйон твітів німецькою мовою. Ці ресурси ставили за мету налаштувати громадську думку проти західного курсу України.

“Світлофорна коаліція знищує німецьку економіку” – такий заголовок можна побачити на spiegel.ltd. Або на welt.pm – “Росію не можна ігнорувати”.

“Через інтенсивність та масштаб кампанії з використанням сайтів-двійників можна припустити, що це одна з найбільших виявлених на сьогодні дезінформаційних кампаній у світі, яка поширює проросійські наративи та дезінформацію”, – повідомили у відповідь на запит TAZ у міністерстві закордонних справ ФРН.

Соціальні мережі не можуть подолати проблему російської дезінформації. Новий звіт дослідницьких організацій CeMAS та Alliance4Europe засвідчив, що особливо на платформі X продовжує активно поширюватися російська дезінформація, яку приписують сайтам-двійникам.

Так, у червні організації проаналізували понад 1 300 проросійських публікацій на платформі. Ці публікації до кінця місяця загалом досягли аудиторії в понад 4,5 мільйона людей. Лише один з акаунтів, на який поскаржилися, Х заблокував.

Утім, останнім часом Росія послуговується не тільки сайтами-клонами, а й своїми фейковими новинами в німецьких медіа, як випливає зі звіту баварської служби безпеки від лютого 2024 року. У звіті з підзаголовком “Внутрішні деталі”, який можна завантажити з вебсайту відомства, згадуються такі видання, як праворадикальний журнал Compact, конспірологічний портал Nachdenkseiten або близький до “Альтернативи для Німеччини” Deutschlandkurier, як медіа, що “поширюють новини, які відповідають російському наративу”. TAZ зауважує, що відомство в цій категорії без наведення прикладів також називає Berliner Zeitung та Freitag.

Газета вказує, що на річницю перемоги над нацистами в травні 2023 року видавець і власник видання Berliner Zeitung Гольгер Фрідріх та його головний редактор Майкл Маєр побували на прийманні в російському посольстві в Берліні. Вони не приховували цього факту. Ба більше, Маєр навіть написав блог-допис про цей візит.

У квітні цього року український посол у Берліні Олексій Макеєв запитав в X: “Чи є @berlinerzeitung новим Радіо Москва?”

Український посол зазначив, що російське посольство із задоволенням ділиться статтями газети. У спірних авторських колонках зустрічається, наприклад, такий тизер: “Рівно два роки тому Росія чітко сформулювала свої інтереси в галузі безпеки. Реакція Заходу стала великою помилкою”. Або такий фрагмент: “На відміну від західних тверджень тоді Україна та Росія були згодні з тим, що заплановане розширення НАТО було причиною війни”. TAZ вказує, що це типовий російський пропагандистський наратив: нібито Захід винен у війні.

Крім того, в газеті відбулися кілька спірних кадрових рішень: з жовтня 2023 року Катерина Александріді є заступницею головного редактора Berliner Zeitung, а з 2014 до 2022 року вона працювала в російському пропагандистському відеоагентстві Russia Today Deutschland.

У червні ZMINA повідомляла, що прокремлівські боти за одну добу опублікували 120 тисяч постів з фейковими антиукраїнськими “цитатами” знаменитостей.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter