Із 21 жовтня мобільні бригади перевірятимуть ковід-сертифікати в помаранчевих та червоних зонах

Дата: 18 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

Із 21 жовтня спеціальні мобільні бригади перевірятимуть у місцях великого скупчення достовірність сертифікатів про вакцинацію. 

Про це повідомили в МВС.

Фото: Рубрика

До мобільних бригад разом з патрульними входитимуть представники місцевих Держпродспоживслужби й Центру контролю та профілактики хвороб. Перевірки проводитимуть у закладах та установах, що перебувають у відповідному переліку урядової постанови щодо коронавірусних обмежень. 

“Усі дані про вакцинацію громадян уже є в реєстрі, який також під’єднано до міжнародних баз. Інформація перевірятиметься дуже ретельно. Працівники, які перевірятимуть свідоцтва про вакцинацію, мають пересвідчитися в достовірності свідоцтва, адже відомі випадки їхньої підробки”,розповів перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції Олексій Білошицький в ефірі 1+1. 

Раніше в МВС розповідали, що з початку року відкрили щонайменше 350 кримінальних проваджень, зокрема за підробку ковід-сертифікатів. Найчастіше такі факти кваліфікують за статтею про підроблення документів. Покаранням за виготовлення та збут може бути штраф, що сягає 17 тисяч гривень, однак деяким порушникам загрожує й позбавлення волі до п’яти років. За використання підроблених довідок чи сертифікатів можна отримати штраф у розмірі до 850 гривень і обмеження волі на строк до двох років. 

“У разі якщо буде доведено, що особа, хвора на коронавірусну інфекцію, поширила хворобу, вона може бути притягнена до  кримінальної відповідальності”, – додає Білошицький.

Фото: МВС

У вересні уряд запровадив два види внутрішніх ковід-сертифікатів – зелений для повністю вакцинованих та жовтий для тих, хто щепився принаймні однією дозою. Для власників сертифікатів і закладів, у яких колективи мають такі документи, не діятимуть обмеження жовтої та червоної зон.

Наразі в червоній зоні епідеміологічної небезпеки перебувають п’ять областей: Запорізька, Одеська, Дніпропетровська, Донецька та Херсонська. Там заборонили роботу закладів громадського харчування, кінотеатрів, театрів, ринків і фітнес-центрів, однак без перешкод можуть працювати ті, де весь колектив щепився проти коронавірусу. 

Схожі системи працюють і в інших країнах, зокрема в Литві, де людей без так званого паспорта можливостей, який можуть отримати вакциновані, не пускатимуть до торговельних центрів та салонів краси. 

Наразі вже 7,9 мільйона українців отримали хоча б одну дозу вакцини, а щеплених двома дозами налічили 6,4 мільйона.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter